Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burze i tečaj

Jen i dolar jačaju prema euru, burze u padu

Burza
AFP
09.06.2010.
u 07:22

Jen je na najvišoj razini prema euru u posljednjih gotovo osam godina, a to loše utječe na azijske izvozne kompanije, zbog čega su i tamošnje burze jutros u padu. Pali su jučer i indeksi europskih burzi, a američki su rasli.

Dionice predvođene japanskim izvoznim kompanijama na azijskim burzama u padu su, a jen je prema euru ojačao na najvišu razinu u posljednjih gotovo osam godina, javlja Bloomberg. Razlog je još uvijek prisutna zabrinutost zbog širenja dužničke krize u Europi.

Ulagači imaju pojačanu averziju prema riziku nakon što je rejting-agencija Fitch izjavila kako se Velika Britanija suočava s jakim fiskalnim izazovom.

Globalni investitori imaju malo povjerenja u napore Europe da zadrži krizu pod kontrolom pa su tako u Bloombergovoj kvartalnoj anketi investitori i analitičari slično i izjavili, a MMF je poručio kako je znatno porastao ekonomski rizik.

Na Wall Streetu tržište je i dalje volatilno, do kraja jučerašnjeg dana indeksi Dow Jones i S&P su porasli, a zbog pada tehnoloških dionica Nasdaq je pao.

Izjava predsjednika američke središnje banke Feda Bena Bernankea da će gospodarstvo SAD-a izbjeći recesiju s dvostrukim dnom poduprla je dionice kompanija koje su više usmjerene na američko tržište.  Stoga su najviše porasle cijene dionica banaka, telekomunikacijskih i kompanija usmjerenih potrošačima.

Na europskim su burzama cijene dionica su jučer pale, pa tako i važniji indeksi, londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije