Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jeftiniji plin od Hrvatske u EU ima samo Rumunjska

plin
Reuters/Pixsell
28.12.2009.
u 08:00

Ulaskom u EU zasigurno će biti novih izmjena cijena plina u Hrvatskoj. Ako bi se cijena ravnala prema Mađarskoj odakle je MOL, najveći pojedinačni vlasnik Ine, cijena plina za kućanstva u RH trebala bi biti viša 33 posto, a za industriju 27 posto.

Unatoč 15,6 posto skupljem plinu od Nove godine, hrvatska kućanstva i industrijski potrošači plaćaju jednu od najnižih cijena plina u Europi, pokazuju podaci Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Od svih zemalja EU-27, jeftiniji plin od Hrvatske ima jedino Rumunjska.

Jedan gigadžul (GJ) plina u Hrvatskoj je u prvom polugodištu ove godine za kućanstva stajao devet, a u Rumunjskoj osam eura (jedan GJ iznosi 277,8 kilovat-sati). Najskuplji plin plaćaju kućanstva u Danskoj, gotovo trostruko više nego u Hrvatskoj – 26 eura za jedan GJ. Prosječna je cijena plina za kućanstva u zemljama EU-27 16 eura po gigadžulu.

I za industrijske potrošače plin je također najjeftiniji u Rumunjskoj (6,5 eura po GJ) i Hrvatskoj (7,5 eura). Kao i za kućanstva, najskuplji plin za industriju uvjerljivo plaćaju Danci (15,5 eura po jednom GJ-u), dakle, dvostruko više od hrvatskih industrijskih potrošača. Prosječna cijena plina za industrijske potrošače u EU-27 iznosi 10 eura po jednom gigadžulu.

Ulaskom u EU zasigurno će biti novih izmjena cijena plina u Hrvatskoj. Ako bi se cijena ravnala prema Mađarskoj odakle je MOL, najveći pojedinačni vlasnik Ine, cijena plina za kućanstva u RH trebala bi biti viša 33 posto, a za industriju 27 posto.

– Svjesni smo toga da nam je plin među najjeftinijima, ali naš najveći problem nije plin već golema davanja državi. Nigdje proizvodnja nije toliko opterećena porezima i drugim nametima. Mi smo genijalci apsurdnosti – s jedne strane imamo najjeftiniji plin, a s druge najveća davanja državi. Kad bi se ta davanja smanjila, povećali bismo proizvodnju koja bi postala konkurentna i na zapadu – komentirao je Ivan Miloloža, direktor Munje i jedan od čelnika Hrvatske udruge poslodavaca.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
08:13 28.12.2009.

cijena plina za kućanstva u RH trebala bi biti viša 33 posto, a za industriju 27 posto. =================== 0 Pa ako bi se trebali ravnati po europi onda bi mi imali minimalne plaće bar 800-1000 eura, a ne 2800 kuna,, onda bi trebale sve namirnice biti jeftinije i to neke čak i do 40%, pa bi trebali poltičare i to bar njih 2 trećine raspustiti ili pozatvarati, pa ukinuti silne namete i poreze te ih ne plaćati kao prostiturki unaprijed, a onda jedva dobiti povrat. Pa ako bi se trebali ravnati po auropi onda bi skoro sve naše koji pljačkaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje trebalo pozatvarati i uostalom šta se mi imamo ravnati po europi. Možemo se ravnati samo tako da ako njihov radnik iste kvalifikacije za 1 kg mesa radi pola sata, a kod nas se za 1 kg mesa radi skoro cjela smjena, e pa kada to bude poravnato, a rad je isti onda možemo trkeljati o nekim cjenama u europi.

BE
berna
09:03 28.12.2009.

u Hrvatskoj ,za razliku od Danske kad padne temperatura,bojleri za centralno na plin vrte cijeli dan ,radijatori su mlaki a temperaturu ne možeš podići ni za jedan stupanj.To će vam potvrditi svi vlasnici plinskog etažnog grijanja

LI
lipa75
17:16 28.12.2009.

Nafte nemamo pa nam diktiraju njezinu cijenu. Domaćeg plina imamo skoro pa dovoljno, pa opet trebamo imati europsku cijenu. Pitam se zašto veliki proizvođači nafte u svojim državama nemaju cijenu koja je u Londonu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije