Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedi pokušati

Pomoću ove japanske tehnike možete uštedjeti trećinu plaće

novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
11.02.2018.
u 18:21

Tijekom mjeseca bilježite troškove u četiri kategorije: Preživljavanje, Neobavezne stvari, Kultura i Posebni troškovi

Događa li se i vama da dođe kraj mjeseca, potrošili ste čitavu plaću, a nemate pojma kamo je zapravo sav taj novac otišao? Niste jedini.

Srećom, postoji japanska tehnika stara sto godina koja vam može pomoći u vođenju računa o troškovima i uštedi novca, a zove se Kakeibo.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

novac
1/10

Kako je objašnjeno na blogu Monininja, na početku mjeseca trebate zapisati fiksne prihode i troškove, razlika kojih će vam otkriti koliko točno možete potrošiti u predstojećem mjesecu. Drugi korak je da procijenite koliko taj mjesec želite uštedjeti - taj iznos stavite na stranu i potrudite se da ga ne dirate ako baš nije nužno. Tijekom mjeseca bilježite troškove u četiri kategorije, poredane po važnosti:

1. Preživljavanje - stanarina, računi, hrana, djeca, lijekovi...

2. Neobavezne stvari - nova odjeća, restorani, novi mobitel ili laptop, cigarete...

3. Kultura - filmovi, kazalište, novine, knjige, koncerti...

4. Posebni troškovi - rođendanski darovi, neočekivani popravci, pokućstvo, hitni slučajevi...

Na kraju mjeseca, usporedite početni proračun i potrošeni iznos - razlika je ono što ste uštedjeli tog mjeseca.

Prema blogu Monininja, ova tehnika može dovesti do uštede od čak 35 posto. Preporučuje se korištenje papira i olovke, a ne aplikacije ili nečeg sličnog, jer si tako možete bolje predočiti na što trošite novac.

Komentara 29

MI
midea
21:34 11.02.2018.

Da sam novinar nebi si nikada dopustio pisanje ovakvih bedastoća , pogotovo ne vezano za Hrvatsku!

DU
Deleted user
22:19 11.02.2018.

Oprostite na iskrenosti, ali u posljednje vrijeme imate loše i nezanimljive članke i brdo reklama... prvo se 3 minute borim s reklamama da bih za 10 sekundi vidio da je članak bezvezan....

MA
markomateracisvršimtipofaci
21:49 11.02.2018.

Ovi clanci su humoristicniji od Alan Forda... Pa covjece, od te cetiri kategorije, prosjecan gradjanin jedva da ima place za onu prvu spomenutu, a kamoli za ostale tri!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije