Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Japan usvojio proračun težak 1 bilijun dolara

japanci
arhiva VL
27.12.2009.
u 14:15

Javni dug Japana približava se na 200 posto BDP-a. Istodobno, prihodi od poreza padaju od izbijanja financijskle krize. No vlada je ograničila nove pozajmice na 44,3 bilijuna jena, sumu koja je također već zabrinula financijska tržišta.

Japan je usvojio rekordan proračun za iduću fiskalnu godinu koja počinje u travnju i iznosi 92,3 bilijuna jena (1 bilijun dolara), javlja Bloomberg.

Javni dug Japana približava se na 200 posto BDP-a. Istodobno, prihodi od poreza padaju od izbijanja financijskle krize. No vlada je ispunila ključno predizborno obećanje glasačima i ograničila nove pozajmice na 44,3 bilijuna jena, sumu koja je također već zabrinula financijska tržišta.

Premijer Yukio Hatoyama suočava se s izborima za gornji dom parlamenta u idućoj godini, a neki analitičari tvrde kako bi njegova koalicija mogla doći u iskušenje da potroši više kako bi osnažila ekonomiju koja je tek nedavno izašla iz najteže recesije u Japanu nakon Drugog svjetskog rata. Hatoyama, čija je Demokratska stranka svrgnula svoga dugodišnjeg konzervativnog suparnika u kolovozu, ponovio je odlučnost da ostane na položaju usprkos optužbama podignutim u četvrtak protiv dvojice njegovih bivših bliskih saveznika zbog predstavljanja lažnih političkih fondova. I popularnost Hatoyame smanjena je ovaj mjesec na 48 posto u odnosu na tri mjeseca prije kada je bila 71 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije