Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aprecijacija

Japan spreman na nove tečajne intervencije za kroćenje jena

burza japanska
arhiva VL
27.09.2010.
u 07:50

Japanska središnja banka ovaj je mjesec intervenirala prvi put u šest godina na tržištu novca. Guverner ne isključuje nove intervencije u borbi za kontrolu pritisaka na jačanje jena.

Masaaki Shirakawa, čelnik Japanske središnjebanke (BOJ), najavio je na konferenciji u Kobeu da je spreman poduzeti potrebne akcije, usmjerene na obuzdavanje jena. BOJ je ovaj mjesec intervenirao prvi put u šest godina na tržištu novca, a odluka o prodaji velike količine jena pomogla je smanjenju vrijednosti nacionalne valute. Prije toga jen je dosegnuo najveću vrijednost prema dolaru u posljednjih 15 godina, što je zabrinulo japanske izvoznike, čiji je profit naglo pao.

- Moramo posvetiti više pozornosti nego prije riziku pada ekonomije. Spremni smo pravodobno implementirati odgovarajuće mjere procijenimo li da je to nužno - istaknuo je Shirakawa dva dana nakon što se posumnjalo da je središnja banka ponovno intervenirala, u trenutku kad je vrijednost jena oštro pala jedan posto u odnosu na dolar.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije