Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza

Japan se već godinu dana bori s deflacijom što usporava oporavak

japan
AFP
26.03.2010.
u 08:31

Japanci sve manje troše što je dovelo do pada cijena i deflacije, a situacija se i dalje pogoršava te prijeti opasnost od začaranog kruga pada dobiti i plaća.

Japan je već punih godinu dana u deflaciji, pokazuju vladini podaci. Cijene su pale 1,2 posto u veljači za razliku od godinu dana ranije prijeteći sporijem oporavku od recesije. Japansko gospodarstvo povremeno je zapadalo u deflaciju još od "izgubljenog desetljeća" iz 1990-ih, što je dovelo do godina stagnacije. Procjene kažu da će roba postati još jeftinija jer su potrošači i dalje neodlučni i nerado kupuju, a to dovodi do začaranog kruga pada dobiti kompanija, ali i plaća, piše BBC.

Najnovije brojke – da je osnovni potrošački indeks pao je 1,2% - nisu tako loše kao u prethodnim mjesecima. No, preliminarni podaci za Tokio u ožujku govore o jačem padu. Ususret izobrima koji se održavaju ovoga ljeta, vlada pritišće središnju banku da poveća ponudu novca kako bi se borili protiv deflacije. No Vlada ima paremalo prostora za trošenje da bi se i ona suprotstavila deflaciji. Naime, njihov dug je već najveći kada je riječ o industrijaliziranom svijetu i u stalnom je porastu. Naime, u srijedu je parlament prihvatio rekordni proračun od jednoga bilijuna dolara, što je mahom financirano zaduživanjem.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije