Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Japan podiže stopu PDV-a i smanjuje porez na dobit

Japansko gospodarstvo nalazi se u najvećoj recesiji nakon Drugog svjetskog rata.
19. lipnja 2010. u 12:07 1 komentara 37 prikaza
burza japanska
Foto: arhiva VL

Suočen s padom cijena i velikim javnim dugom japanski premijer Naoto Kan odlučio je u sklopu strategije rasta za sljedeće desetljeće smanjiti porez na dobit i udvostručiti porez na dodanu vrijednost na 10 posto, priopćeno je jučer iz vlade u Tokiju.

Nova strategija objavljena je deset dana nakon što je Kan stupio na premijersku dužnost i tri tjedna prije izbora za gornji dom parlamenta.

Japansko gospodarstvo nalazi se u najvećoj recesiji nakon Drugog svjetskog rata, a novim mjerama i programom gospodarskog rasta vlada želi postići prosječnu realnu stopu gospodarskog rasta u visini 2,0 posto u razdoblju do 2020. i namjerava generirati potražnju ukupne vrijednosti 123.000 milijardi jena (1,35 milijardi dolara), te otvoriti pet milijuna radnih mjesta u trgovinskom i sektorima zdravstvene skrbi i čiste energije.

Razdoblje pada cijena trebalo bi završiti najkasnije 2012. Kako bi ojačala konkurentnost japanskog gospodarstva na međunarodnoj razini, vlada će možda od sljedeće financijske godine koja počinje u travnju 2011. postupno snižavati stopu poreza na dobit s važećih oko 40 na oko 25 posto, što je prosječna razina u skupini vodećih gospodarstava svijeta.

 

Zvonimir Despot
Što se to dogodilo s Milanovićem? Ovo se ne bi usudio kazati ni Tuđman
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • Deleted user:

    Čudi me jako da jedan tako inteligentan i napredan narod nije odbacio to svoje tradicionalno pismo - da ostane samo tradicionalno ... Pišu slično kao oni znakovi po science fiction filmovima ... kao na STARGATE portalu ...