Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati poslovanja

Janaf bilježi rekorde: Zarada javne tvrtke skočila 109 posto

Dragan Kovačević
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
29.10.2015.
u 07:45

Od početka godine Janaf ugovorio ulaganja od 352 milijuna kuna

U prvih devet mjeseci tekuće godine Jadranski naftovodi ostvarili su rekordne poslovne rezultate s ukupnim prihodom od 489,4 milijuna kuna i bruto dobiti od 171,8 milijuna kuna. Ti rezultati državne tvrtke koju vodi Dragan Kovačević nadmašili su lanjski rezultat i za sto posto.

Iako se Janaf često proziva kao tvrtka koja ima monopol nad prijevozom nafte i derivata, gotovo dvije trećine prihoda tvrtka je u tri tromjesečja godine ostvarila na inozemnim tržištima.

Rast prihoda od skladišta

Prihodi tvrtke povećani su za 44,2 posto u odnosu na poslovanje u prvih devet mjeseci 2014. godine, dok je sa zaradom od 137,5 milijuna kuna, koliko je iznosila na kraju razdoblja, ostvaren rast od čak 109 posto. Janaf je u proteklom razdoblju ulagao u obnovu kapaciteta za skladištenje nafte, a ove godine u rezultatima se osjetio rezultat ulaganja. Naime, ukupni prihodi od skladištenja nafte i naftnih derivata narasli su za 81,6 posto i sudjelovali su sa 40 posto u prihodima tvrtke.

U kompaniji ističu i da su 2015. ugovorili investicije u iznosu od 351,7 milijuna kuna. Nastavili su, naime, ulagati u sustave tehničke zaštite na svim terminalima, kao i u postrojenje za derivate na Terminalu Omišalj, a u tijeku su i radovi na podmorskom naftovodu otok Krk – kopno ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna. I dok Janaf u posljednje tri godine slaže dobre rezultate, kutinska Petrokemija uspjela je tek smanjiti minus u poslovanju.

Pet puta manji gubitak

Razdoblje je Petrokemija završila s neto gubitkom od 51,8 milijuna kuna. Istina, taj je gubitak pet puta manji od onoga od 286 milijuna kuna koliko je Petrokemija ostvarila u istom periodu 2014., ali je tvrtka u međuvremenu primila 250 milijuna kuna svježeg kapitala od države. Prihodi Petrokemije osjetno su se povećali za više od 300 milijuna kuna na 1,92 milijarde kuna, međutim menadžment tvrtke nije obuzdao troškove dovoljno da bi imao pozitivan rezultat.

Treba istaknuti da je tvrtka krenula u restrukturiranje što se vidi i po padu troškova za plaće i zaposlene, ali i dalje s rezultatima iz kojih je vidljiva neprofitabilnost čeka treći krug dokapitalizacije u kojem bi joj resorno ministarstvo trebalo pronaći strateškog privatnog partnera. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ističe da treba zadržati Petrokemiju, ali je pitanje kolika će biti cijena takvog pothvata.    

>>Dragan Kovačević: Mi smo ekonomija propuštenih prilika, živimo od onog što nam je Bog dao

>>Janaf zaradio 65,9 mil. kuna, bruto dobit 82,3 mil. kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije