Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetovanje

J. Kosor: 'Sindikati moraju natrag u GSV jer od mjera ne odustajemo'

Kosor (1)
Pixsell
21.05.2010.
u 13:40

Kosor je pozvala sindikate da se vrate u GSV te dodala kako se ništa neće i ne može riješiti na ulici, nego samo zajedničkim dijalogom i potporom gospodarskom oporavku zemlje.

ŠIBENIK - Vrlo jasno sam rekla da se program gospodarskog oporavka mora provesti u cijelosti, bilo kakvo odstupanje od pojedine mjere znači urušavanje sustava, prema teškoćama koje bi nas tek mogle zahvatiti. Vlada se ovim programom bavi 24 sata dnevno - kazala je Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH na 14. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u šibenskom Solarisu odgovarajući na pitanje može li Vlada bar imalo popustiti u dijelu kolektivnih ugovora.

Pozvala je sindikate da se vrate u GSV te dodala kako se ništa neće i ne može riješiti na ulici, već samo zajedničkim dijalogom i potporom gospodarskom oporavku zemlje.

- Mislim da je dobro, jedino moguće i jedino realno da sva tri partnera, i sindikati, Vlada i Hrvatska udruga poslodavaca, za zajedničkim stolom kreiraju program gospodarskog oporavka Republike Hrvatske. Na tom programu ćemo uspjeti bude li svatko dao svoj doprinos i bude li svatko poduzeo onaj dio mjera koji se naslanja na njega. Naravno da to traži i odgovornost i jednu mrvicu hrabrosti svakoga od nas. Vlada i ja smo na to spremni i vjerujem da će sindikati u konačnici razumjeti - dodala je Kosor.

Najavila je dodatno stezanje remena u državnom proračunu i daljnje uštede.

- Upravo smo počeli sa smanjenjem spomeničke rente, idući tjedan kreće smanjenje davanja za šume, vode i HTZ. Donijeli smo odluku o porezu na dohodak na temelju čega će 1,5 milijuna ljudi od 1. srpnja dobiti veće prihode, a od istog datuma ukida se i posebna stopa poreza što će mnogima pomoći. Tu je i odluka o plavom dizelu čime će se izbjeći zloupotrebe, uvesti red po kojem će ga koristiti samo poljoprivrednici i ribari - zaključila je Kosor.

Istaknula je da su od 2004. do 2009. godine kroz sustav potpora prošla 26.293 subjekta koja su dobila više od milijardu kuna, a u ovoj godini u proračunu je na raspolaganju 587 milijuna kuna za jačanje konkurentnosti.

- Vlada je odlučna uhvatiti se u koštac i s problemom nelikvidnosti. Sada su dospjele obveze javnih poduzeća 12 milijardi kuna, od čega 90 posto otpada na HEP, HŽ i Hrvatske šume. HEP-u se mnogo više duguje nego je njegov dug. Osnivali smo i Ured za javnu nabavu koji već funkcionira. Vjerujem da ćemo postići i do 300 milijuna kuna uštede - zaključila je Kosor.

Premijerka Jadranka Kosor svečano je otvorila treće Obrtničke sportske igre na terenima Solarisa koje su okupile više od 670 obrtnika iz cijele Hrvatske.

Župan premijerku pozdravio kao potpredsjednicu Vlade
 Na povratku iz Šibenika premijerka je svratila u Gospić na proslavu 17. obljetnice osnivanja Ličko-senjske županije. Župan Milan Jurković greškom je J. Kosor pozdravio kao potpredsjednicu Vlade te je nazvao Vilom Velebita s kojom u Liku dolazi i lijepo vrijeme. (am/VLM, mč/VLM)

Komentara 68

Avatar Uzorak
Uzorak
14:07 21.05.2010.

Još ukinite trošarine na tzv luksuzne proizvode od 30 % kako biste smanjili šverc istih ...jer tada ne dobijete niti 30 %,..niti 23 % niti carinu niti išta...

OB
-obrisani-
14:07 21.05.2010.

Program gospodarskog razvitka R.Hrvatske--------HARAĆ

CI
cicibela
14:30 22.05.2010.

Zašto vlada nije pozivale sindikate kad je prodavala telekomunikacije, banke, zemljišta i najveće firme u zemlji? ...da upita sindikate i građane za mišljenje i postigne suglasnost s njima u vezi prodaje? Zašto TAJNI DOGOVORI KAD RASPRODAJU ZEMLJU, poklanjaju suverenitet, mijenjajuu Ustav na štetu Hrvatske, A JAVNI DOGOVORI KAD NJIHOVU VELEIZDAJNIČKU TRGOVINU TREBAJU PLATITI GRAĐANI??? Veleizdajnička trgovina sa bjelosvjetskim bankarskim mafijašima zaslužuje prijeki sud, a ne dogovor sa sindikatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije