Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Izvoz mesa porastao 40 posto, a mesnih prerađevina 6 posto

U prvoj polovici ove godine gotovo je 10 posto povećana pokrivenost uvoza izvozom – skočila je na 41 posto u odnosu na 31 posto lani
04. listopada 2016. u 07:00 0 komentara 350 prikaza
meso
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Izvoz svih vrsta mesa veći je 40 posto, živih životinja 16, a mesnih prerađevina šest posto. Ove brojke, podaci kojima raspolaže strukovna grupacija Croatiastočar, govore o učinku koji su na izvoznim tržištima ostvarila poljoprivredno-prehrambena gospodarstva i tvrtke iz RH u prvom polugodištu 2016. u odnosu na rezultate realizirane u istom razdoblju 2015. Minus je zabilježen samo u kategoriji jaja i proizvoda od jaja, gdje je izvoz pao s lanjskih 888 na ovogodišnjih 834 tone. Zbroji li se ukupan izvozni učinak, on otkriva da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlogodišnji rezultat izvoz RH bio bolji 27 posto, dok je istodobno uvoz iskazao rast od osam posto.

– Zbog ovog pozitivnog trenda u rastu izvoza u odnosu na rast uvoza u prvoj polovici ove godine znatno je, gotovo 10 posto, povećana pokrivenost uvoza izvozom – na 41 posto u odnosu na 31 posto, što je bilo zabilježeno u prvoj polovici prošle godine – iznosi direktor Croatiastočara Branko Bobetić i ističe da takvu visoku pokrivenost nismo imali godinama.

04.03.2016., Markovac - Jedan od najvecih proizvodjaca kravljeg mlijeka  Milivoj Manojlovic iz Markovca, Opcina Biskupija, nije zadovoljan niskom otkupnom cijenom mlijeka koja je u Hrvatskoj jako mala.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL INTERVENTNE MJERE EU Mlijeka malo, EU plaća da ga ne proizvodimo 13.10.2015., Zagreb - Trznica Dolac, mesar Kreso Sabljic.   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Zanimanja koja nestaju Mesna industrija ostaje bez kvalificiranih radnika, kao mesari rade i postolari

Izvoz svih vrsta mesa uz naturalni rast od 40% (s 8,9 na 12,5 tisuća tona) bilježi i dobre financijske pokazatelje, bolji su nego lani 35%. Lani je tako izvoz u ovoj kategoriji donio 23 milijuna eura, a na kraju lipnja ove godine 31 milijun eura. Rastao je izvoz i mesnih prerađevina, i to količinski devet, a vrijednosno šest posto. Za ovogodišnji izvoz 7883 tone mesnih prerađevina utrženo je gotovo 29 milijuna eura, dok je istodobno na znatno veći uvoz – iznosio je 9436 tona – potrošeno 28 milijuna eura. U strukturi izvoza mesa najveći udjel, a riječ je o količini od 3965 tona, odnosio se na meso svinja. Mesa peradi na inozemna tržišta plasirano je 3809 tona, a svježeg goveđeg mesa 2563 tone te još 363 tone u smrznutom stanju. Uvoz svih vrsta mesa iznosio je 60,5 tisuća tona, no u odnosu na lani to je manje dva posto. Premda toliki pad bilježi i uvoz mesa svinja, ta je kategorija i dalje najjača, uvezeno je čak 38.098 tona.

Donedavno smo ostvarivali pozitivnu bilancu u kategoriji mesnih prerađevina, no unatrag dvije godine i tu eskalira uvoz pa je lipanj ove godine u odnosu na lani donio rast od 16 posto.

>> 'Ukinite stope poreza na dohodak od 40 posto'

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.