Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobre brojke

Izvoz mesa porastao 40 posto, a mesnih prerađevina 6 posto

meso
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
04.10.2016.
u 07:00

U prvoj polovici ove godine gotovo je 10 posto povećana pokrivenost uvoza izvozom – skočila je na 41 posto u odnosu na 31 posto lani

Izvoz svih vrsta mesa veći je 40 posto, živih životinja 16, a mesnih prerađevina šest posto. Ove brojke, podaci kojima raspolaže strukovna grupacija Croatiastočar, govore o učinku koji su na izvoznim tržištima ostvarila poljoprivredno-prehrambena gospodarstva i tvrtke iz RH u prvom polugodištu 2016. u odnosu na rezultate realizirane u istom razdoblju 2015. Minus je zabilježen samo u kategoriji jaja i proizvoda od jaja, gdje je izvoz pao s lanjskih 888 na ovogodišnjih 834 tone. Zbroji li se ukupan izvozni učinak, on otkriva da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlogodišnji rezultat izvoz RH bio bolji 27 posto, dok je istodobno uvoz iskazao rast od osam posto.

– Zbog ovog pozitivnog trenda u rastu izvoza u odnosu na rast uvoza u prvoj polovici ove godine znatno je, gotovo 10 posto, povećana pokrivenost uvoza izvozom – na 41 posto u odnosu na 31 posto, što je bilo zabilježeno u prvoj polovici prošle godine – iznosi direktor Croatiastočara Branko Bobetić i ističe da takvu visoku pokrivenost nismo imali godinama.

Izvoz svih vrsta mesa uz naturalni rast od 40% (s 8,9 na 12,5 tisuća tona) bilježi i dobre financijske pokazatelje, bolji su nego lani 35%. Lani je tako izvoz u ovoj kategoriji donio 23 milijuna eura, a na kraju lipnja ove godine 31 milijun eura. Rastao je izvoz i mesnih prerađevina, i to količinski devet, a vrijednosno šest posto. Za ovogodišnji izvoz 7883 tone mesnih prerađevina utrženo je gotovo 29 milijuna eura, dok je istodobno na znatno veći uvoz – iznosio je 9436 tona – potrošeno 28 milijuna eura. U strukturi izvoza mesa najveći udjel, a riječ je o količini od 3965 tona, odnosio se na meso svinja. Mesa peradi na inozemna tržišta plasirano je 3809 tona, a svježeg goveđeg mesa 2563 tone te još 363 tone u smrznutom stanju. Uvoz svih vrsta mesa iznosio je 60,5 tisuća tona, no u odnosu na lani to je manje dva posto. Premda toliki pad bilježi i uvoz mesa svinja, ta je kategorija i dalje najjača, uvezeno je čak 38.098 tona.

Donedavno smo ostvarivali pozitivnu bilancu u kategoriji mesnih prerađevina, no unatrag dvije godine i tu eskalira uvoz pa je lipanj ove godine u odnosu na lani donio rast od 16 posto.

>> 'Ukinite stope poreza na dohodak od 40 posto'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije