Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija

Izumili univerzalnu zaštitu protiv svih vrsta krivotvorina

'25.05.2010., Zagreb - Infrared design. Jana Ziljak Vujic jedna od inovatorica koja radi u Infrared designu, a izumile su razlicitu infrared zastitu za sprecavanje falsificiranja.  Photo: Goran Stanzl
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/4
27.05.2010.
u 11:30

Primjenom Infraredesign inovacije stvara se dvostruka slika, prva vidljiva oku, a druga samo s infracrvenim svjetlom i nemoguće ju je kopirati. Moguća je zaštita proizvoda od različitih materijala.

Hrvatski inovatori izumili su patent koji će spriječiti krivotvorine, za koji su već osvojili brojne nagrade na svjetskim izložbama inovacija. Rad Infraredesign (IRD) Jane Žiljak Vujić, Ivane Žiljak Stanimirović, Klaudija Papa i Vilka Žiljka početkom ovog mjeseca osvojio je i na Euroinventu u rumunjskom Iasiju veliku nagradu za najbolju inovaciju te zlatno odličje.

Neograničen broj tonova

Primjenom Infraredesign inovacije stvara se dvostruka slika neograničenog broja tonova. Prva slika se vidi na dnevnom svjetlu, a druga, koja se nalazi ispod prve, samo na infracrvenom. Postojanje Infraredesign dvostruke slike provjerava se uz pomoć kamere ili fotoaparata koji raspolažu opcijama bilježenja standardnog, odnosno infracrvenog svjetla.

– Istraživanja i prve realizacije pokazuju da se primjenom IRD-a ravnopravno i jednako kvalitetno mogu izvoditi rješenja u zaštiti dokumenata, vrijednosnica ili brendova na različitim materijalima kao što su koža, keramika, platno, karton, papir, drvo i svila – objašnjava jedna od autorica ovog rada Jana Žiljak Vujić, inače voditeljica studija informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu koje je prvo prepoznalo vrijednost ovog izuma i primijenilo ga na svojim diplomama i studentskim indeksima.

Važna činjenica je da se slika koja se vidi samo infracrvenim svjetlom ne može skenirati niti kopirati, što znači da je ovu dvostruku sliku nemoguće krivotvoriti. Zato IRD omogućuje najnoviju zaštitu izvornom dizajnerskom proizvodu. Tu je mogućnost već iskoristila farmaceutska tvrtka Jadran Galenski laboratoriji koja je uz pomoć JRD-a zaštitila ambalaže Aqua Maris proizvoda kao i nekih drugih lijekova namijenjenih tržištima Rusije, Ukrajine i Uzbekistana, gdje se javljaju krivotvorine.

– Bila im je zanimljiva ta prednost što upotrebom IRD-a zadržavaju svoju prepoznatljivu ambalažu i nemaju dodatne registracijske probleme, a ključno je da ne povećava ni cijenu proizvodnje, jer koštaju samo naš rad i naše znanje – kaže Jana Žiljak Vujić.

IRD se koristio i za nagradne igre, duhovite plakate sa skrivenom porukom, a uskoro će još dva veleučilišta primjenjivati tu tehnologiju za zaštitu svojih diploma.

Tiskare novca

– Na svim natjecanjima jako dobro prolazimo i oduševljavamo žiri, a razgovaramo i s tiskarama novca i holograma koje smo upoznali na sajmu u Maleziji i Indiji – zaključuje. Nastavak rada dvostruka je slika koja se može upotrijebiti za putovnice i druge iskaznice.

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:08 27.05.2010.

sta ovi misle da lopovi nece imati istu tehnologiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije