Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Izdržati do 65. - Pahor predlaže nove mirovinske reforme

Pahor je rekao da će njegova vlada ustrajati na reformama i njihovoj provedbi ako socijalni partneri uskoro ne pokažu konstruktivno stajalište prema reformama.
10. rujna 2010. u 07:10 1 komentara 1 prikaza
pahor

Slovenska vlada parlamentu je predložila novi zakon o mirovinskom osiguranju, kojim se životna dob potrebna za odlazak u redovnu mirovinu diže na 65 godina za muškarce i žene te uvode destimulativne mjere za one koji se odluče na prijevremenu mirovinu, prenosi portal biznis.ba. 

Nakon redovnog zakonodavnog postupka u parlamentu, zakon bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, kada bi započela i reforma javnog zdravstvenog sustava, a riječ je o temeljitim promjenama koje bi zajedno sa zamrzavanjem plaća u javnom sektoru u iduće dvije godine trebale dovesti do podizanja gospodarske konkurentnosti države. Reforma bi također trebala omogućiti smanjivanje javnih troškova, koji sve češće padaju na teret državnog proračuna, izjavili su nakon sjednice premijer Borut Pahor i ministar rada i socijalne skrbi Ivan Svetlik.

Budući da se reformama protive sindikati i neke druge skupine, a zaposleni su u javnom sektoru za kraj mjeseca najavili štrajk, Pahor je rekao da će njegova vlada ustrajati na reformama i njihovoj provedbi ako socijalni partneri uskoro ne pokažu konstruktivno stajalište prema reformama.

 "Ne bude li dijaloga, vlada će hrabro ići naprijed jer nosi odgovornost za stanje u državi", rekao je Pahor. Sindikatima u javnoj upravi, koji su najavili štrajk, Pahor je poručio da ustraje na zamrzavanju njihovih plaća u iduće dvije godine, dodavši da vlada zbog velikog pada prihoda od BDP-a ne može ispuniti obećanja o povišici plaća u javnom sektoru. 

Dizanje plaća u javnom sektoru ne bi bilo ni pravedno s obzirom na stanje u realnom i privatnom sektoru, gdje su plaće u međuvremenu padale i gdje su se gubila radna mjesta. Javni sektor na povećanje plaća može računati tek kada dođe do stabilnijeg gospodarskog oporavka i kad godišnji porast BDP-a bude oko tri posto, najavio je Pahor.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Avatar s.t.a.l.k.e.r.
    s.t.a.l.k.e.r.:

    Samo trolovi se umiju smijati na ovakav način, ima ih i na našim prostorima bez dvojbe.