Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Izdana nova obveznica RH od 1,5 milijardi dolara

Transakcija je na kraju zaključena uz kamatu koja je 25 baznih bodova niža od prethodnog izdanja državne obveznice
17. ožujka 2011. u 10:30 36 komentara 72 prikaza
kovanice, dolar

Iz krugova bliskih transakciji stigla je informacija da je Hrvatska jučer u New Yorku uspješno izdala desetogodišnju obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara, uz kupon od 6,375%, koja dospijeva za deset godina.

Doznajemo također da je u transakciji sudjelovalo gotovo 300 investitora - fondova, banaka i osiguravajućih kuća, najvećim dijelom iz SAD-a, Europe i Azije, a aranžeri ove velike transakcije bili su JP Morgan, Deutsche Bank i Barclays Capital.

Za transakciju je osigurana i zaštita od rizika promjene tečaja američkog dolara. U visoko nestabilnom međunarodnom okruženju i uvjetima volatilnosti financijskih tržišta uzrokovanih potresom u Japanu i događanjima u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, još prekjučer je bilo neizvjesno hoće li se transakcija uopće zaključiti.

Transakcija je na kraju zaključena uz kamatu koja je 25 baznih bodova niža od prethodnog izdanja državne obveznice. Striktni pravni propisi koji reguliraju izdanja u američkim dolarima ne dopuštaju službenu objavu prije izvršenja transakcije te danas nitko od aktera transakcije ne može ove informacije službeno komentirati, ali su podaci već dostupni bankarima koji prate tržišta.

Prve službene komentare Vlade i Ministarstva financija možemo očekivati nakon izvršenja transakcije.

Zvonimir Despot
Što se to dogodilo s Milanovićem? Ovo se ne bi usudio kazati ni Tuđman
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • max:

    sitna i nebitna vijest, zaduzujemo se za jos 1.5mlrd dolara - kolko je to, oko 9 milijardi kuna? uz kamate vratit cemo 30milijardi? ZNA SE - HDZ

  • danibani:

    \"Izdana nova obveznica RH od 1,5 milijardi dolara\" Hoćeš reći da smo se upravo zadužili? Tj da mi građani imat ćemo ponovno neke nofce pokloniti \"investitorima\"?

  • goldameir:

    Bilo kako bilo, Hrvatska će biti jedina zemlja koja se iz krize izvukla bez ičije pomoći – ustvrdio je Šuker.