Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obveznica na 10 god.

Izdana nova obveznica RH od 1,5 milijardi dolara

kovanice, dolar
17.03.2011.
u 10:30

Transakcija je na kraju zaključena uz kamatu koja je 25 baznih bodova niža od prethodnog izdanja državne obveznice

Iz krugova bliskih transakciji stigla je informacija da je Hrvatska jučer u New Yorku uspješno izdala desetogodišnju obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara, uz kupon od 6,375%, koja dospijeva za deset godina.

Doznajemo također da je u transakciji sudjelovalo gotovo 300 investitora - fondova, banaka i osiguravajućih kuća, najvećim dijelom iz SAD-a, Europe i Azije, a aranžeri ove velike transakcije bili su JP Morgan, Deutsche Bank i Barclays Capital.

Za transakciju je osigurana i zaštita od rizika promjene tečaja američkog dolara. U visoko nestabilnom međunarodnom okruženju i uvjetima volatilnosti financijskih tržišta uzrokovanih potresom u Japanu i događanjima u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, još prekjučer je bilo neizvjesno hoće li se transakcija uopće zaključiti.

Transakcija je na kraju zaključena uz kamatu koja je 25 baznih bodova niža od prethodnog izdanja državne obveznice. Striktni pravni propisi koji reguliraju izdanja u američkim dolarima ne dopuštaju službenu objavu prije izvršenja transakcije te danas nitko od aktera transakcije ne može ove informacije službeno komentirati, ali su podaci već dostupni bankarima koji prate tržišta.

Prve službene komentare Vlade i Ministarstva financija možemo očekivati nakon izvršenja transakcije.

Ključne riječi

Komentara 36

MA
max
11:34 17.03.2011.

sitna i nebitna vijest, zaduzujemo se za jos 1.5mlrd dolara - kolko je to, oko 9 milijardi kuna? uz kamate vratit cemo 30milijardi? ZNA SE - HDZ

DA
danibani
11:42 17.03.2011.

\"Izdana nova obveznica RH od 1,5 milijardi dolara\" Hoćeš reći da smo se upravo zadužili? Tj da mi građani imat ćemo ponovno neke nofce pokloniti \"investitorima\"?

GO
goldameir
19:56 18.03.2011.

Bilo kako bilo, Hrvatska će biti jedina zemlja koja se iz krize izvukla bez ičije pomoći – ustvrdio je Šuker.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije