Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Iz Velike Britanije u Nizozemsku: I Sony seli zbog brexita

Konglomerat Sony posljednja je u nizu japanskih kompanija koja je odlučila preseliti svoje europsko sjedište iz Velike Britanije u Nizozemsku kako bi izbjegla poremećaje koje uzrokuje brexit
23. siječnja 2019. u 10:45 1 komentara 310 prikaza
Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Konglomerat Sony posljednja je u nizu japanskih kompanija koja je odlučila preseliti svoje europsko sjedište iz Velike Britanije u Nizozemsku kako bi izbjegla poremećaje koje uzrokuje brexit. Kompanija je priopćila kako će tim potezom izbjeći carinske probleme vezane uz izlazak Britanije iz EU. No, unatoč tom potezu, Sony neće seliti osoblje i prestati raditi u postojećim poslovnicama u Britaniji.

Rekordni pesimizam MMF spustio prognozu globalnog rasta sa 3,7 na 3,5%

Britanija namjerava napustiti EU krajem ožujka, no  dvije strane još nisu postigle dogovor na koji način. Prilikom nedavnog posjeta Britaniji, japanski premijer Shinzo Abe izrazio je zabrinutost zbog mogućeg brexita bez dogovora s EU, upozorivši da bi to moglo naštetiti japanskim tvrtkama koje zapošljavaju do 150.000 ljudi u Britaniji.

Glasnogovornik Sonya Takashi Iida rekao je da bi preseljenje učinilo Sony „tvrtkom sa sjedištem u EU”, pa bi se zajedničke carinske procedure, nakon što Britanija napusti taj blok, primjenjivale na Sonyjevo europsko poslovanje. Sonyjev konkurent Panasonic već je preselio svoje sjedište u Amsterdam, uglavnom zbog poreznih problema koji bi potencijalno mogli nastati zbog Brexita. Obje tvrtke priopćile su kako te odluke vjerojatno neće imati veliki utjecaj na radna mjesta u Britaniji.

Nekoliko japanskih financijskih tvrtki, uključujući MUFG, Nomura Holdings, Daiwa Securities i Sumitomo Mitsui Finacial Group, također je najavilo da planiraju preseljenje svojih glavnih europskih baza iz Londona. Japanska banka Norinchukin početkom mjeseca je priopćila kako će osnovati podružnicu u potpunom vlasništvu u Nizozemskoj kao odgovor na brexit i druge gospodarske promjene u Europi.

Brexit Analiza Brexit kao 'podmornica od sira' – nema smisla, ali gradit će bržu i bolju

I brojni japanski proizvođači automobila također su izrazili zabrinutost zbog utjecaja izlaska. Toyota je upozorila kako će brexit bez dogovora utjecati na ulaganja i privremeno zaustaviti proizvodnju u njihovoj tvornici u Burnastonu. Honda je već najavila šestodnevno zaustavljanje proizvodnje u travnju kako bi isplanirala „sve moguće ishode prouzročene logističkim i graničnim pitanjima”.

>>Pogledajte video: Protivnici Brexita

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • Hladan:

    Hmmm, uz sve to Funta je vec pala za 25%, inflacija skocila za 5%, radnih mjesta je samo od referenduma izgubljeno oko 250.000, nekretnine su vec poskupjele 20 % a kad ih jos poklope carine iz EU na sve uvozne ... prikaži još! proizvode koje uvoze iz EU, pa kad skoro sve u trgovinsma jos dodatno poskupi, ma divota i to jos u tako ekonomski mocnoj zemlji poput Britanije. I onda neki nasi pametnjakovici bi eto i da HR izadje, mi sa nasom jadnom ekonomijom i skoro 90% uvozom svega, pali bismo u kratkom vremenu na nivo Ruande!