Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasplet krize?

Todorić popustio, dogovoren aranžman za spas Agrokora?

Prema najnovijim informacijama, obitelj Todorić neće biti prepreka promjenama unutar Agrokora
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
31.03.2017.
u 13:00

Ledove dionice potonule još 13 posto. Vrijednost mu se prepolovila što dokazuje kolika je panika među ulagačima na burzi

Dogovor među bankama o potpisivanju stand-still aranžmana za spašavanje Agrokora je postignut,  a već sljedeći tjedan trebala bi biti u koncern postavljena nova uprava. U danu punom raznih zavrzlama, od hitnog puta Todorićevih sinova u Moskvu, dogovaranja vjerovnika o aranžmanu do aktiviranja naplata svojih potraživanja nekih dobavljača, napokon je proces spašavanja dobio jasniji smjer. Todorići se više neće navodno opirati promjenama unutar Agrokora. No u danu u kojem se ništa nije znalo do večeri, dobavljači su odlučili poslati poruku da vremena za duge pregovore nema. Pa nakon što je s prisilnom naplatom krenuo Orbico, učinio je to i Kraš i još neke tvrtke u ukupnom iznosu od oko 10 milijuna eura. No Kraš je to učinio samo kako bi poručio da vremena nema, a spreman je zadužnicu povući nakon postignutog dogovora. Jer aranžman znači da je osiguran i novac.  

VTB reterirao

Međutim, dogovor banaka  o stand-still aranžmanu nije bio jednostavan. Problem su suprotni interesi. Rusi žele svoju upravu, kontrolu nad financijama i slobodu prodaje dijela imovine od početka krize. Oni jedini imaju novac za financiranje Agrokora, ali nakon što su čuli da će se hitno donijeti zakonsko rješenje koje omogućuje Vladi da upravlja Agrokorom, ubrzavaju proces i žele ga finiširati prije nego se donese zakon. Ne žele riskirati da Vlada, a ne oni koji su najveći vjerovnici, vodi proces otpisa potraživanja. Domaćim kreditorima odgovarao je zakon jer su u njemu vidjeli od početka zaštitu u smislu institucionalne podrške, iako ni oni nisu bili zadovoljni odredbom po kojoj su svi vjerovnici u istom položaju bez obzira na visinu potraživanja. Ipak, domaće banke imaju vrlo sužen prostor za financiranje pa bez Rusa nemaju dovoljno novca. Izloženost domaćih banaka prema Agrokoru bila je do 2013. previsoka nakon čega je HNB intervenirao pa se mogu izložiti tek do 25 posto kapitala. Dobavljači samo žele naplatiti svoju robu. Država ne može sama rješavati problem Agrokora jer za to treba ogroman novac, a nema ga.

VTB banka u srijedu je prvo napala Agrokor za lažiranje bilanca, a potom reterirala s izjavama ublaživši riječ‘lažirano’ u ‘nepotpuno’, što je vjerojatno ruska politička igra kako bi se dodatno nametnuli kao lider procesa u Agrokoru. Rusi traže angažman države – od garancije HBOR-a za kredite kojima bi se platilo dobavljačima pa do poreznih olakšica poput mogućnosti da otpisana potraživanja koriste kao osnovu za umanjenje porezne osnovice poreza na dobit. VTB banka kao uostalom i najveći vjerovnik Agrokora, Sberbank u vlasništvu su države pa ono što najavi jedna vrijedi i kao stav druge. Očigledno se predviđa hair-cut i to ne baš mali. Takozvano ‘šišanje’ financijski je izraz za otpis potraživanja na svim stranama – od države do dobavljača i banaka. Vlasnici obveznica Agrokora, koji su mu posudili oko 920 milijuna eura, očito su se pripremili za takav rasplet jer je obveznica koja dospijeva 2020. tijekom dana pala na 25 posto ukupne vrijednosti što sugerira da su se ulagači oprostili od svojih uloga i da bi bili sretni da naplate bilo što. Dionice su i dalje u slobodnom padu, Ledo pada 13 posto samo tijekom jednog dana. Dionica mu se može kupiti za 5180 mada smo se u četvrtak čudili cijeni od 6200. Iako dioničko tržište ima neku svoju logiku i puno je volatilnije nego realni sektor, ovaj pad znači da Ledo više ne vrijedi tako puno. Za njega se može dobiti samo 220 milijuna eura na tržištu, a Agrokor i nije vlasnik niti polovice Leda.

Pregovori u završnici

Njegovom bi se prodajom trenutno moglo pokriti samo 100 milijuna eura duga, što je jedna pedesetina ukupnih Agrokorovih dugovanja, a riječ je o jednoj od vrednijih kompanija koncerna. U ovom je trenutku tako stand-still aranžman jedina šansa da ne krene klasični stečaj. Agrokorom može upravljati samo onaj tko ima barem milijardu eura da smiri situaciju koja je ekstremno osjetljiva jer su svi dionici procesa na rubu živaca. Kako će pregovori završiti veliko je pitanje, ali svi upućeni tvrde da je najvjerojatnije da će se dogovor s Rusima postići.    

>> Plenković prozvao SDP zbog Agrokora: Svima bi trebalo biti u interesu smirivanje situacije

>> VTP banka: Nije bilo falsificiranja. Marić: Nisam bio odgovoran za sastavljanje izvještaja

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
18:05 31.03.2017.

Jadan Todor.

SO
sofisticated
22:19 02.04.2017.

Tek mi sad pade na pamet i ja ću morat otpisat multipluskard bodove.

DU
Deleted user
14:30 12.04.2017.

Velikom brodu koji tone se obicno nemoze pomoci, a manji brodovi u neposrednoj blizini velikog obicno potonu zajedno s njim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije