Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Ivana Budin Arhanić: Ostat ćemo bez 25 milijardi kn investicija zbog visokog PDV-a

Ivana Budin Arhanić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
27.11.2014.
u 09:30

Članica uprave Valamar Riviere upozorava uoči današnjeg Kongresa hotelijera da trenutačna porezna presija ozbiljno ugrožava sve turističke planove i investicije

Povećana međustopa PDV-a s deset na 13 posto te više nego udvostručena naknada za korištenje voda u ovoj godini smanjili su profitabilnost poslovanja, snizili investicijski potencijal turističkih tvrtki, a buduća ulaganja učinili manje isplativim, upozorila je članica uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić uoči današnjeg Kongresa Udruge poduzetnika i poslodavaca u hotelijerstvu na kojem će upravo PDV i ukupna porezna politika biti među središnjim temama.

– Da bismo stvorili pretpostavke ostvarenja Strategije razvoja turizma koja predviđa oko 25 milijardi kuna ulaganja u smještaj u periodu do 2020. godine, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske predlaže da se međustopa PDV-a na smještaj smanji na pet posto. Takvim pristupom otvorile bi se mogućnosti za dodatnih 15 milijardi kuna ulaganja u smještajne kapacitete do 2020., što bi pak stvorilo deset milijardi kuna godišnje novih prihoda već nakon tri godine, osiguralo godišnji rast prihoda hotelima, apartmanima, kampovima... od 15 posto i stvorilo 11.000 novih radnih mjesta – kaže I. Budin Arhanić. Apelira na Vladu da se temeljito pozabavi i prijedlogom poreza na nekretnine. Njegovo uvođenje, upozorava, još jedna je moguća opasnost za turističke investicije.

– Uvođenju poreza na nekretnine moralo bi se pristupiti krajnje ozbiljno, uz prethodne studije učinka kako na turizam tako i na sve druge ključne grane hrvatskog gospodarstva – kaže naša sugovornica.

>>Ekoturisti skupo plaćaju za sobu s pješčanim podom

>>Veće plaće za radnike porečkog Valamar Riviere

Komentara 3

K2
kritičar_2
17:56 30.11.2014.

Nemože se lobirati za manji PDV na usluge u turizmu,dok je isti za prehrambene proizvode,25%.

PO
polacastro
15:49 05.11.2015.

Rasplakat ću se što strani vlasnici neće dodatno zaradit. Nek smanje maržu pa će bit i konkurentniji i popunjeniji! Svi plaćaju Pdv 25 % pa nek plaćaju i hotelijeri,a ne 13%! A ne kao u Alan Fordu: nek bogati budu još bogatiji!

DG
damir.gabre
16:25 29.11.2014.

PDV je rak-rana gospodarstva , jedino rješenje je ukinuti ga i uvesti Porez na promet kao nekad.Gospodarstvo rasterećeno a država ubire veći porez ,jednostavno a na obostrano zadovoljstvo . Bez suvišnih obrazaca i knigovodstvenih problema, lako za kontrolirati kroz fiskalizaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije