Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA

Italija istražuje banke, naredila zapljenu 1,8 milijardi eura imovine

euri,novac,pare,nofci
Goran Jakuš/PIXSELL
16.04.2013.
u 11:40

Većina imovine čija je zapljena naređena u vlasništvu je Banca Nomura Internationala

Preventivno su zapljenjeni novci jednoj banci, te bivšim direktorima, u okviru istrage vezane za skandal s bankom Monte dei Paschi di Siena (MPS), koje je 2007. godine u kupoprodaji banke Antonveneta preplatila vrijednost te banke i na taj način stvorila fondove koji su nestali. Istraga vezana za MPS se nastavlja, a danas su tužitelji iz Siene, kao i financijski stražari, u središnjoj talijanskoj banci, Banca d'Italia, pregledavali knjige vezane za poslovanje MPS. Proizišli su navodni dokazi o prijevari i zelenašenju kroz bankarski derivat Alexandria, koji su složili bivši čelnici banke Nomura, odnosno milanske podružnice japanske banke Nomura.

Upravo zbog tih, vjerojatno, nelegalnih poslova tužiteljstvo u Sieni je zatražilo hitnu preventivnu zapljenu 1,8 milijardi eura banci Nomura, te je pod istragom i predsjednik te banke Sadeq Sayeed zbog stvaranje prepreka istrazi i davanju lažnih informacija. Zapljenjeno je i oko 14,5 milijuna eura bivšim bankarskim upraviteljima.

Tužitelji u Sieni, Tito Salerno, zatražio je zapoljenu 1,8 milijardi eura, od kojih su 88 milijuna eura bile nezakonite provizije koje je dala banka Nomura i 1,7 milijardi eura koje je MPS položila u prilog banke Nomura kao jamstvo za dobivena financijska sredstva od te banke. Novi su preventivnu zapljenjeni i bivši upraviteljima banke MPS.

Bivšem predsjedniku banke MPS, Giuseppeu Mussariju, zapljenjeno je 2,3 milijuna eura, bivšem glavnom direktoru banke MPS, Antoniju Vigniju, zapljenjeno je 9,9 milijuna eura i bivšem šefu financija MPS, Gianluci Baldassarriju, zapljenjeno je 2,2 milijuna eura. Istraga je zapljenila i sve ugovore između banke MPS i banke Nomura koji se odnose na operaciju Alexandria.

Novci su zapljenjeni preventivno kako bi se, ako se dokaže, s njima pokrila počinjena preijevara prema banci MPS. Operacija Alexandria je bila vezana za davanje novaca od strena banke Nomura banci MPS s kojima je ta banka kupila 3,05 milijardi eura vrijednih talijanskih državnih obveznica. Pod istragom su i Mussari, Vigni i Baldassarri, kao i upravitelji banke Nomura, Sadeq Syeed i Raffaele Ricci, zbog lažnih priopćavanja i ometanja istrage.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije