Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

IT - ocvali ljubimci burze

Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
03.01.2019.
u 14:00

Microsoft najvrednija kompanija na svijetu s kapitalizacijom od 779,7 milijardi dolara

Dok je početkom prošle godine skupina pet tehnoloških dionica – Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google (FAANG) - proglašavana prvim izborom investitora, sada će se malo tko odlučiti za ulaganje u njih, ističu američki analitičari. Podsjetimo, u 2018. četiri dionice iz te skupine ušle su ostvarivši godišnji rast cijene u 2017. preko 50 posto. Izuzetak je bila tek Googleova matična kompanija Alphabet koji je te godine ojačao “samo” 30 posto. Štoviše, Facebook je 2017. imao najbolju izvedbu na burzi od 2013., a Apple od 2010. Međutim, prošle se godine “FAANG svijet” doslovno urušio.

Facebook -25%
Facebook je 2018. zaključio s minusom od 25 posto, duboko u “medvjeđem tržištu”, što je najgora godina te kompanije na burzi od uvrštenja 2012. i ujedno prva zaključena s gubitkom vrijednosti. Na Facebook su se sručili skandali od povezivanja s ruskim miješanjem u američke predsjedničke izbore do pitanja privatnosti njegovih korisnika. Zbog toga su najviši menadžeri kompanije morali izaći pred Kongres i odgovarati na neugodna pitanja.
Prema mišljenju analitičara koje prenosi CNBC, Facebookovi regulatorni problemi i u 2019. bit će glavni izazovi za kompaniju, a time i dionicu. Pitanje strože regulacije tiče se i Amazona koji je prošlu godinu završio s 28 posto višom cijenom kao jedan od boljih sastavnica FAANG-a. Sve je više javnih poziva da se ispita krši li internetski trgovac pravila tržišnog natjecanja, a među zagovarateljima je i predsjednik Donald Trump. Svaki značajniji potez u tom smjeru snažno će se odraziti na dionicu, ocjenjuju analitičari.
Apple je 2018. zaključio s minusom od sedam posto što je najlošiji godišnji rezultat na burzi od financijske krize 2008. godine. Cijena je počela ponirati nakon što je ljetos Apple prvi u korporativnoj povijesti prekoračio granicu od bilijun dolara tržišne kapitalizacije.

Apple izbjegao skandale
Iako je izbjegao skandale i regulatorni pritisak, Apple se bori s usporavanjem rasta prodaje iPhonea i nesigurnim prognozama tržišta pametnih telefona što će biti problem za dionicu i u ovoj godini.
Najbolji rezultat u FAANG skupini lani je ostvario Netflix jurnuvši 40 posto. Iako broj korisnika te originalnog sadržaja i dalje raste, kompanija uporno gubi kapital. Alphabetova dionica praktički je stagnirala lani, s minusom od jedan posto. Google je imao svoje probleme s regulacijom privatnosti korisnika, ali manjeg opsega od Facebooka te spor s Europskom komisijom gdje mu prijeti nekoliko milijardi dolara kazne. No, oglasni prihodi i dalje rastu. Među dionicama američkog tehnološkog sektora izdvaja se Microsoft koji je 2018. zaključio kao najvrednija kompanija na svijetu uvrštena na burzi s kapitalizacijom od 779,7 milijardi dolara. K tome, to je prvi put od 2002. da je Microsoft dočekao kraj godine kao najvrednija kompanija. Iako je i Microsoft zahvatila rasprodaja u četvrtom tromjesečju u kojem je izgubio 11 posto vrijednosti, za cijelu 2018. ipak je uspio ubilježiti 19 posto rasta, a cijena dionice zaustavila se na 101,57 dolara. Razlog Microsoftova uspjeha leži u preslagivanju poslovanja pod vodstvom izvršnog direktora Satye Nadelle. Videoigre i igraće konzole lani su prvi puta postale Microsoftovo poslovanje vrijedno 10 milijardi dolara. Poslovanje LinkedIna se udvostručilo i sada generira pet milijardi dolara. K tome, poslovanje računalstva “u oblaku” raste brže od konkurenata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije