Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birokracija najgora

Istraživanje: Hrvatski poduzetnici jači od gospodarskih prepreka

birokracija
Željko Lukunić
14.05.2013.
u 11:31

Čak 90 posto hrvatskih poduzetnika birokraciju vide kao trenutno najveću zapreku prilikom osnivanja tvrtke.

Od ključne važnosti za gospodarski rast, no suočene s ozbiljnim izazovima, manje hrvatske tvrtke pokazale su nesavladiv poduzetnički duh, govori novo istraživanje koje je naručila tvrtka Regus.

U najnovijem istraživanju ispitano je više od 26.000 menadžera i vlasnika tvrtki iz 90 zemalja te je potvrđeno da snalažljivi i fleksibilni hrvatski poduzetnici, njih čak 90 posto, birokraciju vide kao trenutno najveću zapreku prilikom osnivanja tvrtke.

Na ljestvici slijede stanje u gospodarstvu s 73 posto i tržišna dominantnost velikih korporacija s 67 posto.

Gotovo dvije trećine hrvatskih poduzetnika kao ozbiljne je zapreke navelo poteškoće pri dobivanju kredita te nedostatak vladine podrške.

Iako su neki od poduzetnika vlastitu tvrtku osnovali zbog nedostatka zaposlenja, 79 posto hrvatskih poduzetnika izjavilo je da bi ponovo učinilo istu stvar. Na globalnoj razini taj broj raste na 85 posto.

Među malim poduzetnicima vlada mišljenje kako se nisu mogli osloniti na službene mehanizme te da su vlastitim trudom i upornošću uspjeli generirati rast usprkos gospodarskim poteškoćama. Također ističu kako bi bilo bolje da je vlada prepoznala njihove potencijale i obratila više pažnje na one koji generiraju gotovo pola državnog prihoda.

>>Tek svaki deseti obrtnik zadovoljan je radom ministarstva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije