Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Govor u parlamentu

Juncker ubrzava ulazak Hrvatske u Schengen i euro

Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu
Foto: Reuters/PIXSELL
13.09.2017.
u 20:50

Na pitanje postoji li mogućnost da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u Schengen zbog neprihvaćanja arbitraže, Juncker je rekao da se tome “snažno protivi”

Europska unija dobila je novi zamah u svom razvoju, koji ipak ne ide u smjeru stvaranja Unije u više brzina nego u smjeru jačanja ravnopravnosti svih članica, a Hrvatska je dobila novi poticaj da se što brže priključi Schengenskoj i euro zoni. Rezultat je to govora o stanju Unije koji je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

Umjesto podjele na Uniju s više brzina, gdje napredniji idu brže i dublje u integracije, a drugi kaskaju, Juncker najavljuje novu EU u kojoj su svi u svemu: sve države članice u Schengenskoj zoni bez granica, u euro zoni, u bankovnoj uniji itd.

Sloboda i ravnopravnost

Juncker i Europska komisija pokušat će implementirati tu viziju do 30. ožujka 2019., dana nakon što Velika Britanija formalno izađe iz članstva. I dana kada Juncker očekuje da će se dogoditi poseban summit 27 država članica (u Rumunjskoj, tada predsjedavajućoj Vijećem EU) na kojemu će biti donesene odluke o velikoj reformi Unije koju je Juncker jučer zamislio.

– Gajim nadu da će se Europljani 30. ožujka 2019. probuditi u Uniji u kojoj svi čvrsto stojimo uz naše vrijednosti. U Uniji u kojoj sve države članice čvrsto poštuju vladavinu prava. U Uniji u kojoj je puno članstvo u euro zoni, bankovnoj uniji i Schengenskom području postalo norma za sve države članice EU – poručio je Juncker.

To otvara mogućnost Hrvatskoj, kao najmlađoj članici EU, da brzim trakom počne voziti prema euru i Schengenu, a predsjednik Komisije i izrijekom je spomenuo hrvatski put u bezgraničnu zonu.

– Ako želimo ojačati zaštitu svojih vanjskih granica, odmah moramo Bugarskoj i Rumunjskoj dopustiti da pristupe schengenskom prostoru. Trebali bismo i Hrvatskoj dopustiti da postane punopravna članica schengenskog prostora u trenutku kada ispuni sve kriterije – poručio je.

Ta formulacija, koja uz Hrvatsku spominje kriterije, a uz Bugarsku i Rumunjsku ne, odražava činjenicu da još traje evaluacija Europske komisije o spremnosti RH za Schengen, što je proces koji je za druge dvije zemlje već završio pozitivnom ocjenom. No, postoji li mogućnost da Slovenija, u svojim pokušajima da prisili Hrvatsku na implementaciju odluke arbitražnog suda o granici koju Hrvatska ne priznaje zbog slovenske kompromitacije arbitraže, blokira hrvatski ulazak u Schengen tvrdnjom da nisu ispunjeni kriteriji? Juncker je, u ekskluzivnom razgovoru za HRT, rekao kako se snažno protivi blokiranju kandidatkinja koje su spremne za Schengen.

Neven Mimica, europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, komentirao nam je kako ideja Europe s više brzina “nakon ovog govora gubi na snazi”.

Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu
1/20

– To za Hrvatsku predstavlja priliku da ubrza. Vjerojatno će Hrvatskoj biti lakše prije ispuniti schengenske uvjete, nego za članstvo u euro zoni. Ali je važno da čvrsto zajaši na taj val, koji može brže otvarati vrata europskih integracija u područjima u kojima dosad nismo integrirani – rekao je Mimica.

Govor o stanju Unije tradicionalan je godišnji govor šefa Komisije u kojem iznosi program rada. Ali ovoga puta to je više bio govor o budućnosti Unije, nego o sadašnjem stanju. Bijela knjiga s pet scenarija razvoja EU, dokument koji je Komisija objavila u ožujku kako bi potakla raspravu o budućnosti nakon Brexita, sada je nadograđena scenarijem koji Juncker i Komisija ne samo predlažu, nego se za njega zalažu i nude način kako ga provesti. To je svojevrsni Junckerov, “šesti” scenarij.

U njemu nema drugorazrednih država članica niti drugorazrednih građana. U njemu temeljne vrijednosti čitave EU ostaju sloboda, ravnopravnost (tj. jednake mogućnosti za sve) i vladavina prava. Također, jačanje socijalne Unije, u kojoj “se moramo dogoditi što je fer, a što nije fer na socijalnom tržištu”.

Iako ostaje pri svojoj ranijoj tvrdnji da nema proširenja EU u njegovu mandatu, Juncker želi ostaviti vrata otvorena za zapadnobalkanske države kandidatkinje, kojima je jučer praktički obećao da će kad-tad ući u EU, no ne i za Tursku jer se ta država “u zadnje vrijeme sama počela udaljavati od EU”. Kritizirao je turske vlasti zbog pritvaranja novinara i pozvao na njihovo oslobađanje.

Juncker želi izgraditi i obrambenu uniju unutar EU, želi i uspostavu europskog obavještajnog ureda koji će pomoći razmjeni podataka u borbi protiv terorizma. Želi i uvođenje europskog ministra gospodarstva i financija, ali ne želi da euro zona ima zaseban proračun i zaseban parlament. U njegovoj viziji, euro je valuta svih članica EU, pa je Europski parlament dovoljan.

Otpor i razvodnjavanje

Ipak, kao jedan od prvih znakova da će Junckerova vizija naići na otpor i razvodnjavanje, nizozemski premijer Mark Rutte jučer je iz Haaga poručio da je Juncker “romantik”.

– Ja sam više netko tko kaže: ako imate vizije, otiđite vidjeti doktora – rekao je Nizozemac.

Ruža Tomašić, zastupnica u EP-u koja je među hrvatskim zastupnicima najviše euroskeptična, komentirala je Junckerov govor kao dobar na početku, ali…

– Kad je govorio o jednoj, jedinstvenoj Europi, gotovo kao “jedan narod, jedna država”, to mi je malo zasmetalo. Da ovo ne završi kao zajednica Njemačke i Francuske, a mi mali narodi da ne možemo ništa – rekla je 
 Tomašić. 

1. Ne smije biti jaza između zapadne i istočne Europe     

Juncker ne želi jaz između sjevernih i južnih ili zapadnih i istočnih država članica. “Europa mora disati punim plućima, i istočnim i zapadnim krilom. Inače naš kontinent neće moći doći do zraka”, poručio je. Naglasio je i da su neke stvari bitne za istok EU, kao što je borba protiv kompanija koje iste proizvode lošije kvalitete plasiraju na Istok 

2. Vladavina prava ključna je za EU, pa tako i Mađarsku    

Vladavina prava bila je i ostala jedna od najvažnijih vrijednosti EU. “Biti dio Europe znači poštovati sudove i presude. U EU vladavina prava nije opcija, nego obveza”, poručio je Juncker. Imao je na umu ponajprije Sud EU, jer za takvu recentnu presudu o migrantskim kvotama Mađarska (na slici mađarski premijer Orban) poručuje da je se ne tiče. Imao je na umu i vladavinu prava općenito.      

 3. Zapadnom Balkanu mogućnost proširenja  

Juncker je došao na poziciju šefa Komisije s obećanjem da u njegovu mandatu neće biti proširenja EU. Jučer, pozitivniji signal: Istina, ne u ovom mandatu EK do sredine 2019., ali “nakon toga EU će imati više od 27 članica” i “moramo ponuditi vjerodostojnu mogućnost pridruživanja zapadnom Balkanu” (na slici predsjednik Srbije Vučić). No, zbog Erdoğana, zasad ne i Turskoj.        

 4. Potreban je EU ministar gospodarstva i financija ostavku     

 Juncker podržava ideju stvaranja dužnosti europskog ministra gospodarstva i financija, koji bi na razini EU koordinirao te resore koji su u domeni nacionalnih vlada. “Europskog ministra koji promiče i podupire strukturne reforme u našim državama članicama”, objašnjava. Ali Juncker je protivnik ideje o stvaranju proračuna eurozone i parlamenta eurozone.     

 5.  Europom treba upravljati samo jedan predsjednik

Umjesto dva predsjednika, jednog Europske komisije i drugog Europskog vijeća (tijela koje okuplja premijere i predsjednike 28 država članica, a na čijem je čelu Donald Tusk), Juncker predlaže da ubuduće bude samo jedan predsjednik. “Europu bi se lakše razumjelo kada bi brodom kormilario jedan kapetan”, kaže. Također želi osnažiti demokratičnost funkcioniranja EU.         

Komentara 107

DO
dopizdilomi
11:32 13.09.2017.

Ne mogu vaše firme dobiti isti tretman jer onda "rodjacke" firme neće moći naplačivati četiri puta više vrijednost radova.

DU
Deleted user
10:14 13.09.2017.

i taaaako smo mi iza Rumunjske i Bugarskeeeee...super za nas

Avatar jest
jest
10:37 13.09.2017.

Velike zemlje a posebnice Njemačka moraju shvatiti da EU kao ideja ne samo ekonomske već i sigurnosne budućnosti Europe u svijetu u kojemu je Europa pored Kine, SAD-a, Indije i Japana sve više trećerazredna i marginalna regija nikako neće uspjetii ukoliko svaka zemlja bude nastojala ostvariti maksimum svojih nacionalnih interesa. Što se događa u takvoj kući gdje se svi svađaju dok je potrebno jedinstvo, mogli smo vidjeti mnogo puta kroz povijest, primjerice dok su bosanski velikaši otimali jedni drugima feudalne posjede BiH je šaptom pala pred Osmanskim carstvom. Nadalje sve ono što se događa na jednom kraju Europe prije ili kasnije će doći i na drugi kraj ili kako je rekao Hemingway - Ne pitaj kome zvono zvoni, zvoni tebi. Što god učine malim zemljama itekako će im se vratiti i to s kamatama. Jedina šansa EU jest okupljanje, jedinstvo, postizanje što veće homogenosti a to se čini na način kako to čine SAD sa svojim državama. Postizanje takve homogenosti između istoka i zapada koji imaju svoje razlike moguće je samo postizanjem konsenzusa oko zajedničkih vrijednosti i prestanka forsiranja "zapadnih" ideja na istoku. Još jednostavnije rečeno svako od velikih mora dijelom odstupiti od svojih interesa kako bi sve zemlje EU imale ujednačeniji razvoj, zajednički interes i osjećaj da svi imaju podjednake šanse jedino je ljepilo koje je sačuvalo SAD. Druga je alternativa tome diktatura, imamo za to primjere u Kini i Rusiji, takve stvari ne završe dobro, samo je pitanje vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije