Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fondovi

Investicijski fondovi u oporavku, no stanje je neizvjesno

Josip Glavaš
Arhiva VL
21.12.2010.
u 11:24

Zbog velike likvidnosti i većih kamata novčani fondovi postat će manje atraktivni te će se novac vjerojatno početi prelijevati u dinamičnije fondove u drugoj polovici sljedeće godine.

Fondovska industrija prošla je od osnutka najteže dvije godine, a prema naznakama započetim u trećem kvartalu stanje se u domaćim otvorenim investicijskim fondovima popravlja. Svjedoči tome i porast imovine u ovoj godini za 1,9 milijardi kuna. Ipak, u dvije je godine ona drastično pala, za čak 19,1 milijardu kuna - rečeno je na predstavljanju desetog izdanja publikacije "Investicijski fondovi" koje organiziraju mjesečnik Banka i tvrtka To One.

Krajem studenoga imovina u fondovima iznosila je 10,8 milijardi kuna. Najveći priljev imali su novčani fondovi. No, s obzirom na veliku likvidnost na europskim tržištima koja će se preliti i k nama i koja podrazumijeva niske kamate, očekujem da će novčani fondovi postati zbog nižih prinosa manje atraktivni i da će se novac početi prelijevati u dinamičnije fondove – rekao je predsjednik uprave Erste Investa Josip Glavaš, tvrdeći da će to za fond-menadžere biti novi izazov, s obzirom na ponudu na domaćem tržištu kapitala.

Darko Brborević, predsjednik uprave OTP Investa rekao je kako bi moglo doći do novih dokapitalizacija ili IPO-a, čime bi tvrtke mogle postati atraktvinije za ulaganje, a Marko Orešković, predsjednik uprave PBZ Investa dodao je i potrebnu transparetnost kompanija. Istaknuo je još uvijek veliku atraktivnost ulaganja u zemlje u razvoju kojima se polako okreće velik broj fondova.

Bez obzira na pad imovine od 70 posto u dvije godine u fondovima, niti jedan od njih nije imao problem s isplatom novca što je zadesilo mnoge zemlje, primjerice Austriju – rekao je Glavaš.

U anketi provedenoj u spomenutoj publikaciji fond-menadžeri predviđaju neizvjesno razdoblje, a početak oporavka ovisi o kretanjima na svjetskom tržištu za koje misle da će još neko vrijeme biti nestabilno. Posebno spominju tajming i način izlaznih sterategija nakon isteka interventnih mjera koje su velike ekonomije poduzele za oživljavanje svojih gospodarstava.

Za hrvatsko tržište fondova važan je i proces konsolidacije u spajanjima i preuzimanjima. Dosada je bilo šest slučajeva spajanja malih fondova, a očekuje se da će taj broj porasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije