Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Erste grupa

Inina dionica u godinu dana mogla bi doseći 2200 kuna!

aldott
Arhiv VL
30.09.2010.
u 17:21

Iako Ina zaostaje za srodnim tvrtkama iz naftnog i plinskog segmenta zbog niske likvidnosti, ta tvrtka ima ohrabrujuće financijske i poslovne izglede.

Analitičari Erste grupe u svojoj analizi cijena nafte predviđaju kako bi dionica Ine u idućih godinu dana mogla dosegnuti 2200 kuna što je u usporedbi s trenutačnih 1632 kune znatan skok.

U proteklih dvanaest mjeseci, navode analitičari, Ina zaostaje za srodnim tvrtkama iz naftnog i plinskog segmenta zbog niske likvidnosti i slabog makrooporavka u balkanskoj regiji. No, unatoč tome, u analizi se navodi kako Ina ima ohrabrujuće financijske i poslovne izglede.

Tako bi modernizacija Ininih rafinerija u Rijeci i Sisku, povećanje proizvodnje ugljikovodika i mjera za rezanje troškova trebali biti glavni čimbenici povećanja Inine profitabilnosti. Upravo iz navedenog Ersteovi analitičari zaključuju kako bi Inina dionica u idućih godinu dana mogla samo rasti. Ina je nedavno od EBRD-a, ICF Debt Poola i Cordianta dobila ukupno 210 milijuna eura kredita za modernizaciju svojih rafinerija te programe unapređenja energetske učinkovitosti. To je ujedno najveći pojedinačni kredit koji je EBRD odobrio nekoj hrvatskoj tvrtki. Osim modernizacije rafinerija koja će povoljno utjecati na cijenu dionica, analitičari navode kako Ina stabilno vodi i maloprodajnu mrežu koju čini 489 benzinskih stanica u Hrvatskoj, 45 u Bosni i Hercegovini te šest u Sloveniji, što također daje nadu u dobre poslovne izglede. Osim procjena vrijednosti Inine dionice, analitičari Erste grupe predviđaju da će cijena sirove nafte početi rasti nakon što je u posljednjih godinu dana imala širok raspon od 64 do 87 američkih dolara po barelu. – Za kraj 2010. godine predviđamo prosječnu cijenu od 79,8 dolara po barelu, koja će do kraja 2011. porasti na 86,8 dolara po barelu, a u dugoročnom razdoblju (do kraja 2015) na 102,6 dolara po barelu – komentirao je Thomas Unger, analitičar Erste Groupa za naftni i plinski sektor.

Kad je riječ o čimbenicima koji bi trebali utjecati na cijenu sirove nafte u budućnosti, OECD-ove zalihe sirove nafte i dalje su visoke te se očekuje da će ublažiti nestabilnost.

Također, čini se da nema većeg rizika od manjka u opskrbi u sljedeće dvije ili tri godine jer proizvodnja nafte solidno prati rast potrošnje, navode analitičari.

– Globalna potražnja za sirovom naftom ponovno je porasla te se u kratkoročnom kao i u srednjoročnom razdoblju očekuje rast – dodao je Thomas Unger iz Erste grupe.

Ključne riječi

Komentara 1

AU
aurora08
23:26 01.10.2010.

drek analiticari onaj kojis e bavi akcijama pharmacije onda znade da je anjbolje kompanija na svijetu novarits, u zadnje 10 godina u prosjeku zaradili su neto 12 milijardi$ godisnje, ili preko 120 milijardi$, svi oni koji su kupili dionice novartisa u zadnih 10 godina dionica se nije mrdnula sa mjesta, odnosno svi su njome izgubili, a ovi idioti mlate preznu slamu, vjerojatno zato kaj je imaju u glavi hehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije