Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje

Informatička tvrtka M San ulaganja želi preuzeti PP Orahovica

orahovica
Dragutin Šantoši
30.03.2010.
u 17:47

Proteklih godina poljoprivrednu proizvodnju 'PP Orahovice' sufinancirala je osječka tvrtka 'Žito' u vlasništvu Marka Pipunića koja je svoje potraživanje od 45 milijuna kuna prenijela tvrtki 'M SAN Ulaganja u vlasništvu Stipe Matića.

Zbog recesije, poremećaja na domaćem tržištu i smanjenih državnih poticaja poljoprivredi 'Poljoprivredni kombinat Orahovica' se posljednjih godina bori s financijskim teškoćama za koje je upitno da će uspjeti riješiti bez dokapitalizacije i novog vlasnika.

Neplaćene obveze 'PP Orahovice',  poduzeća sa više od 6000 hektara oranica, 700 hektara ribnjačarskih proizvoda, 350 hektara lješnjaka, silosima kapaciteta 35.000 tona  i drugim proizvodnim kapacitetima narasle su na 135 milijuna kuna, a gotovo polovica tog iznosa već je dospjela na naplatu. Zbog nelikvidnosti tvrtka se održava preskupim zajmovima i kompenzacijama, pa će tako i proljetnu sjetvu, u vrijednosti oko 50 milijuna kuna, financirati 'Agrokor'.  Oko 360 radničkih dioničara vlasnici su 85,2 posto dionica temeljnog kapitala od oko 116 milijuna kuna čija je vrijednost danas upitna. Iako se dionicom (PPOR-R-A) nije trgovalo na Zagrebačkoj burzi za otkup dionice, kojoj je nominalna vrijednost 106 kuna, zanimanje je pokazala tvrtka M-SAN Ulaganja iz Zagreba kojoj to nije prva akvizicija u agraru.

Proteklih godina poljoprivrednu proizvodnju 'PP Orahovice' sufinancirala je osječka tvrtka  'Žito' u vlasništvu Marka Pipunića  koja je svoje potraživanje od 45 milijuna kuna prenijela tvrtki 'M SAN  Ulaganja u vlasništvu Stipe Matića.  

- Imamo kapital, znanje, spremnost i volju, te vidimo veliki potencijal koje 'PP Orahovica' ima i koji su radnici godinama gradili. To bi, u konačnici, trebalo rezultirati zdravom, konkurentnom i tržištu prepoznatljivom tvrtkom.  Kao novi investitor odmah smo spremni uložiti  i prenijeti već razvijene resurse, te dati punu podršku razvoju poslovanja. Uzevši u obzir trenutno stanje firme, globalno ekonomsko okružje, za dionice nominalne vrijednosti od 106 kuna, spremni smo platiti daleko više, što bi bila pravedna zarada za svakog od malih dioničara. Za ovu financijsku transakciju imamo potporu drugog glavnog vjerovnika 'Hypo banke' i sindikata PPDIV-a, a daljnje poslovanje namjeravamo voditi u  skladu s Kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama radnika PP Orahovice, izjavio je Matić najavljujući da će, u slučaju da za prodaju dionica mali dioničari ne pokažu zanimanje, svojih 45 milijuna kuna povući i potražiti drugu poslovnu priliku za investiranje.

Vijest o ulasku novog vlasnika Uprava  PP Orahovice doživljava kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja.

– Mi se nalazimo u teškoćama, ali one nisu nerješive, pa smatramo da prodaja dionica za radnike nije najbolje rješenje. Sve se to odvija nekako brzo, pa smatramo da bi razmatranje ponude 'M-SAN Ulaganja trebalo odgoditi s time da, poslije, prodajna vrijednost dionice ne bi smjela biti manja od 700 kuna, kaže predsjednik Uprave Dušan Alebić koji gotovo 20 godina vodi ovu tvrtku.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Bjeda
Bjeda
22:15 30.03.2010.

Pa nakon 12 godina prodaje racunala drzavi i njenim elementima , nije ni cudo da se stvorio kapital,,,

AL
alphazulu99
23:08 30.03.2010.

Prije bilo kakve privatizacije trebalo bi provjeriti poslovanje u proteklih nekoliko godina. Kako moze tvrtka sa ovolikim kapitalom doci u teskoce?

AP
apolonijo
01:02 31.03.2010.

ej, AUTORITET , ako zovemo USKOKA pojesti će miševe pa nemamo dokaze ,što ćemo onda , opet su nas izigrali !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije