Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Inflacija na dugogodišnjem minimumu

U nadolazećim bi mjesecima inflacija trebala ostati na nižim razinama, iako se očekuje postupan trend rasta na mjesečnoj, odnosno godišnjoj razini, a prema kraju godine i približavanje razinama oko 3 posto.
22. ožujka 2010. u 12:54 1 komentara 7 prikaza
trgovina
Foto: arhiva vl

Stopa inflacije u prva dva mjeseca 2010. bila je niska, što je djelomice posljedica relativno visoke lanjske baze, pa je tako u siječnju iznosila 1,1 posto na godišnjoj razini, a u veljači iznimno niskih 0,7 posto, što je najniža međugodišnja stopa od rujna 2002., navodi se u najnovijem broju publikacije PBZ tjedne analize.

- Kako u ovoj godini ne očekujemo do sezonskog poboljšanja zaposlenosti, a ukidanje niže stope kriznog poreza uslijedit će tek od srpnja, tako bi i u nadolazećim mjesecima inflacija trebala ostati na nižim razinama, iako očekujemo postupan trend rasta na mjesečnoj odnosno godišnjoj razini, a prema kraju godine vidimo i približavanje razinama oko 3 posto uslijed niske prošlogodišnje baze, upozorava Ana Lokin, analitičarka banke.

Blagost inflatornih pritisaka dokazuje i podatak da je u siječnju zabilježena najniža stopa temeljne inflacije na godišnjoj razini (od 1999. otkad se mjeri), odnosno po prvi put je zabilježen pad temeljne stope inflacije na godišnjoj razini za 0,3 posto i to uslijed nižih cijena dobara za 0,8 posto.

U veljači je na godišnjoj razini najveći skok cijene zabilježio plin, koji je poskupio za 20,3 posto u prosjeku, dok je cijena goriva za osobna vozila bila viša za oko 14 posto, navodi se u publikaciji. Hrana je, pak, pojeftinila u usporedbi s prošlogodišnjom veljačom za 3,3 posto u prosjeku pa su cijene dobara na godišnjoj razini povećane za 0,4 posto (niža cijena hrane utječe na smanjenje ukupne stope), dok su cijene usluga rasle nešto bržim tempom od 1,9 posto na godišnjoj razini).

Opisana kretanja cijena nisu pretjerano iznenađujuća jer slabost osobne potrošnje, vidljiva kroz i dalje padajuće stope prometa u trgovini na malo i nastavak nepovoljnih trendova na tržištu rada, onemogućuje trgovcima i pružateljima usluga povećanje marži, tj. vraćanje na razine postizane prije recesije, odnosno prebacivanje tereta više stope PDV-a na kupce.

Kriza tržišta rada ne ukazuje na moguće pomake u tome smislu u kraćem razdoblju pa je i razočaravajući podatak o stopi nezaposlenosti u veljači, razočaravajući što nije bilo oporavka uoči samog početka turističke sezone, ukazao na to da će tek tekući i idući mjesec pokazati blago poboljšanje slike, a time i nešto bolje pokazatelje domaće potražnje, stoji u analizi.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • -obrisani-:

    zaradite na ovom..provjereno, mozda malo vremena izgubite dok se registrirate ali isplati se....http://bux.to/?r=Bezuhov