Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Industrijska proizvodnja u prosincu pala 5,8 posto

Pad industrijske proizvodnje ipak je usporio s obzirom na bazni efket te oporavak inozemne potražnje. No pravi oporavak analitičari RBA očekuju tek u drugoj polovici godine.
22. siječnja 2010. u 10:25 1 komentara 6 prikaza
proizvodnja
Foto: Foto: Podravka

Prema posljednjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, petnaesti mjesec zaredom nastavljen je pad industrijske proizvodnje. U prosincu je tako obujam industrijske proizvodnje bio niži 5,8% u odnosu na isti mjesec 2008. godine.

- Kao što smo i očekivali, došlo je do usporavanja pada industrijske proizvodnje na što je utjecao bazni efekt odnosno činjenica da je u istom razdoblju lani industrijska proizvodnja zabilježila pad (1,5%) te oporavak inozemne potražnje. Na takva kretanja upućivao je i pad zaliha industrijskih proizvoda proteklih mjeseci - kažu analitičari RBA.

Kumulativno gledano, obujam industrijske proizvodnje niži je u odnosu na 2008. za relativno visokih 9,2% te zorno odražava kretanja u realnom sektoru te činjenicu da inozemna potražnja u 2009. ipak nije bila dovoljna da potakne oporavak ovog segmenta gospodarstva i pokrene investicijski ciklus. Nadalje, održivi rast i razvoj te konkurentnost industrijske proizvodnje u budućnosti će se morati temeljiti na provedenim reformama, koje će zasigurno biti teške pa i dugotrajne, ali su isto tako i nužne.

Promatrano prema GIG-u, pad industrijske proizvodnje zabilježen je u svim segmentima, pri čemu je najveći godišnji pad u prosincu zabilježen kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju (7,6%) te kapitalnih proizvoda (6,1%). Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u odnosu na prosinac 2008. pala je 5,4%, trajnih proizvoda za široku potrošnju 4,6%, a najmanje je pala industrijska proizvodnja u sektoru energije (1,1%). Kumulativno u dvanaest mjeseci 2009. jedino je sektor energije zabilježio blagi rast na godišnjoj razini (1,9%).

Prema NKD-u najvažnija djelatnost, s obzirom na udio u ukupnoj proizvodnji (gotovo 85%), prerađivačka industrija zabilježila je pad od 5,8% u prosincu te 10,6% kumulativno u 2009. Jedine djelatnosti koje su u 2009. bilježile rast obujma proizvodnje, izbjegavajući tako snažan pad gospodarske aktivnosti, jesu proizvodnja papira i proizvoda od papira (12,8%), popravak i instaliranje strojeva i opreme (8,3%) te proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (8,3%).

- Početak oporavka u industrijskoj proizvodnji očekujemo tek u drugoj polovici 2010. godini budući da bi se negativne stope rasta odnosno pad mogli nastaviti i u prva dva tromjesečja - zaključuju analitičari RBA.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • Avatar vaksalainen
    vaksalainen:

    e ovo je pravi shit... kada ti pada proizvodnja... i ako se to ne promijeni - nadrljali smo gadno... jer ako nema proizvodnje, nema love. A ako nema love, nas becar Suker ce opet uzeti par kredita... i sve do jednom...