Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manja za 5 posto

Industrija je trenutačno u slobodnom padu

Proizvodnja
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
14.09.2018.
u 08:12

Unatoč rastu gospodarstva Hrvatska ne uspijeva pojačati proizvodnju pa se ne treba čuditi podatku o slobodnom padu industrijske proizvodnje u srpnju

Slobodnim padom industrijske proizvodnje od 4,9 posto u srpnju, a u odnosu na lipanj, Hrvatska je zasjela na nepopularnu ljestvicu druge najgore zemlje u Europskoj uniji nakon Malte. Puno više brine činjenica da je u sedam mjeseci godine industrijska proizvodnja narasla svega 0,2 posto, što pokazuje stagnaciju.

Nijedan sektor osim duhanskih proizvoda nije pokazao osjetan rast aktivnosti, a ukupni rezultat 2018. godine popravljen je zbog vremenskih prilika koje su rezultirale većom proizvodnjom električne energije. Na konstantni pad proizvodnje plina ne reagiramo, a stručnjaci već godinama upozoravaju na to da nam zbog nedostatka ulaganja u nove bušotine i dotrajalosti starih prijeti energetska ovisnost.

Brodogradnja u minusu 36%

Koliko je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj fragilna pokazuje i činjenica da je statistika ukupne industrije srušena krizom u Uljaniku. Brodogradnja je doživjela najveći pad po djelatnostima od čak 36 posto u prvih sedam mjeseci godine, a ako se ne pokrene rad na brodovima, što je na dugom štapu, pokazatelji će biti ozbiljno narušeni. Zanimljivo je vidjeti i da se u sedam mjeseci bilježi tek 2,7 posto rasta proizvodnje hrane, a pad proizvodnje pića iako je riječ o razdoblju godine u kojem se već trebala proizvesti količina potrebna da zadovolji potražnju brojnih turista. Uvoz je očito odradio svoje pa turizam ni ove godine nije stimulirao industriju.

Lani bilježili slabi rast

Farmacija standardno raste pa bi se moglo zaključiti da je to jedan od rijetkih sektora u Hrvatskoj koji preživljavaju unatoč nestimulativnim okolnostima, a vjerojatno zahvaljujući visokoj profitabilnosti poslovanja. Lani je u istom periodu godine industrija rasla po stopi od 2,4 posto, a u odnosu na lipanj u srpnju je proizvodnja pala za 1,1 posto. Tada smo upozoravali da je rast preslab te da Hrvatska hita u smjeru deindustrijalizacije.

Komentara 4

DI
Direkt
08:26 14.09.2018.

Ali zato je broj uhljeba i branitelja i desničara u konstatntnom usponu.

TH
than
12:29 14.09.2018.

Slobodni pad ? Ovo je gore i od toga. 5% je 1/20. Kada se to tako napiše, onda se tek vidi koliki je ovo pad bio.

LU
lunar777
10:17 14.09.2018.

Pa ovo zadnje me veseli, ali ovo prvo treba rashebati, zdrugo pročistiti i ukinuti tolike silne braniteljske udruge, dovoljna je jedna krovna a ne gomila političkih udruga osnivanih i od Hdza i od Sdpa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije