Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Indija otvara tržište maloprodaje stranim trgovačkim lancima

Dosad su naime na tom tržištu bili prisutni samo kao veletrgovci i nisu smjeli prodavati svoju robu izravno krajnjim potrošačima
25. studenoga 2011. u 08:14 3 komentara 2 prikaza
wal mart
Foto: AFP/PIXSELL

Indija je nakon više od dvije godine rasprave odlučila otvoriti svoje tržište stranim trgovačkim lancima, piše BBC.

Ministar za hranu u indijskoj vladi KV Thomas izjavio je da je vlada odlučila dopustiti i trgovačkim lancima koji su u većinskom stranom vlasništvu, poput Wal-Marta i Tescoa da otvore svoje maloprodajne trgovine u Indiji.

Dosad su, naime, na tom tržištu bili prisutni samo kao veletrgovci i nisu smjeli prodavati svoju robu izravno krajnjim potrošačima.

Gibson Vedamani iz indijskog udruženja trgovaca kazao je da će kupci sada imati puno više izbora te kako će to zaista biti trgovina bez granica uz dostupnost većeg broja različitih artikala.

I međunarodni trgovački lanci pozdravili su ovakvu odluku jer žele biti prisutni na jednom od najbrže rastućih maloprodajnih tržišta, koje bi prema procjenama analitičara do 2018. godine moglo vrijediti 1,3 bilijuna dolara.

Zagovornici ovakvog poteza indijske vlade kažu da će sada konkurencija natjerati sve da poboljšaju kvalitetu, a istodobno smanje cijene, dok se protivnici otvaranja tržišta bune, naglašavajući opasnost da veliki trgovački lanci unište male trgovce u Indiji i smanje cijenu proizvoda indijskih farmera.

Elipso

  • roland_song:

    sad nek todoric otvori konzum u indiji

  • podravacc:

    tako je počelo i kod nas,kad su došli veliki trgovački lanci počela je propadati domaća proizvodnja i industrija jer se u supermarketima može kupti gotovo sve,hrana,odjeća.obuća,bijela tehnika,meso,a većina toga dolazi iz uvoza,nekad smo imali kvartovske trgovine,po povrće se išlo na ... prikaži još!a tržnicu,a po meso u mesnicu,nažalost uvoznički lobi je jak jer je jednostavnije uvoziti nego održavati domaću proizvodnju,par e-mail poruka i kontenjer stiže brodom,vlakom i avionom ako treba,ima se gdje prodati....

  • Ugo Kajvez:

    Ovako se to radi u Wal Martu (buckeye, Arizona) ........ prema tome pazite kad ste kod njih u šopingu ... . \"Cops bust open face of Black Friday grandpa (VIDEO)\"