Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahvaljujući EOR metodi

Svojim djelovanjem plasirali su Hrvatsku među svjetske standarde po pitanju brige o okolišu

EOR projekt
Foto: Matija Đanješić/CROPIX
1/4
12.07.2022.
u 14:26

Projekt je uvršten u dobre prakse ublažavanja klimatskih promjena Međunarodne gospodarske komore, kao jedini projekt iz Hrvatske.

Posljednjih sedam godina INA  koristi EOR (eng. enhanced oil recovery) metodu povećanja iscrpka nafte, zahvaljujući kojoj je zabilježen značajan rast proizvodnje. Ukratko, to je proces povećanja iscrpka nafte utiskivanjem fluida u naftno ležište čime se utječe na kemijske i fizikalne interakcije u ležištu te time unaprjeđuje crpljenje fluida.

Konvencionalnim metodama proizvodnje nafte moguće je prosječno iscrpiti od 20 do 40 posto početnog volumena nafte utvrđenog u ležištu, odnosno ležište nije moguće iscrpiti u potpunosti. Primjenom EOR metode konačni iscrpak moguće je povećati sa spomenutih 20 do 40 posto na 60 posto pa i više. Zbog različitih karakteristika naftnih ležišta nisu sva podobna za primjenu EOR-a niti je svaka EOR metoda primjenjiva na svako ležište.

Jedan od najvećih projekata Istraživanja i proizvodnje nafte i plina

Foto: Matija Đanješić/CROPIX

EOR projekt na poljima Ivanić i Žutica je jedan od najvećih i najvažnijih projekata Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Ini. Do sada je u projekt uloženo oko 1,2 milijarde kuna, a trajanje proizvodnje očekuje se do 2050. godine, čime je životni vijek tih naftnih polja značajno produljen. U 2021. započeo je i EOR pilot projekt na polju Šandrovac.

S utiskivanjem ugljikovog dioksida u iscrpljena naftna ležišta INA je počela 2014. godine, najprije u 14 bušotina naftnog polja Ivanić, a godinu dana kasnije počelo je utiskivanje CO2 u osam bušotina na sjevernom dijelu naftnog polja Žutica. U južnom dijelu polja Žutica utiskivanje CO2 počelo je 2020. godine.

Važan ekološki aspekt projekta

Da nije EOR projekta, sav spominjani ugljikov dioksid bio bi ispušten u atmosferu, a ovako najveći dio ostaje trajno pohranjen u ležištu. Upravo zato je ovo projekt od velikog značaja za Hrvatsku, ali i regiju s ekološkog aspekta.

Nikolina Lukačić Petrović, direktorica  projekata izdvajanja, uporabe i zbrinjavanja ugljikovog dioksida u Ini
Foto: Frano Ožbolt

„Izgrađena postrojenja i instalacije te stručno znanje koje INA posjeduje, omogućuju proširenje aktivnosti utiskivanja CO2 na druga iscrpljena eksploatacijska polja. Isto tako, iskustvo se može iskoristiti u tranziciji prema CCS metodi, odnosno poslovnom modelu hvatanja CO2 iz velikih industrijskih postrojenja i njegovo utiskivanje i trajno skladištenje u iscrpljena naftna i plinska polja, s ciljem ostvarivanja zadanih ciljeva niskougljične strategije u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji“, ističe Nikolina Lukačić Petrović, direktorica  projekata izdvajanja, uporabe i zbrinjavanja ugljikovog dioksida u Ini.

Ovaj je projekt u listopadu 2021. godine dobio priznanje za doprinos zaštiti okoliša i održivom razvoju koje dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. INA je za EOR projekt osvojila nagradu u kategoriji „Proces za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj". Priznanje je to velikom iskustvu koje INA posjeduje u područjima izdvajanja, upotrebe i skladištenja ugljikovog dioksida. Projekt je također uvršten u dobre prakse ublažavanja klimatskih promjena Međunarodne gospodarske komore Ujedinjenog kraljevstva, kao jedini projekt iz Hrvatske.

Foto: Matija Đanješić/CROPIX

Briga o zajednici na prvom mjestu

Između ostalih važnih projekata kao što su pomaganje potrebitima i ugroženima, ali i nizom brojnih ekoloških akcija, INA se pokazala kao kompanija koja brine za dobrobit zajednice i okoliša. Među 50 slučajeva iz 20 različitih zemalja po pitanju strategija za ublažavanje klimatskih promjena u svijetu, EOR je prepoznat kao jedan od ključnih projekata koji dolazi iz Hrvatske. Prema izvješću Međunarodne gospodarske komore, uz ovakve projekte postići će se niskougljično globalno gospodarstvo do 2050. godine. Cijeli izvještaj komore moguće je pročitati ovdje.

Time je INA plasirala Hrvatsku među svjetske standarde po pitanju brige o okolišu i još jednom pokazala da Hrvatska ima dobre prakse i ideje koje vrijede na svjetskoj razini i prepoznate su od svjetskih, relevantnih institucija.

Sadržaj je nastao u suradnji s Inom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije