Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ina Petrokemiji srušila cijenu skupim plinom

Investitorima nije jasna poslovna logika koja je tvrtki donijela gubitke
28. siječnja 2014. u 13:30 0 komentara 1417 prikaza
petrokemija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Tri potencijalna ulagača – Agrofert, Borealis i Bige Holding – dubinski snimaju poslovanje Petrokemije. Provjeravaju sve – potencijalne skrivene obveze, rizike, kolektivni ugovor itd.

Ruska formula

U oči im je najviše upala nabava plina po nepovoljnoj cijeni, što je konačno i loše utjecalo na rezultate poslovanja i što će prema nekim naznakama rušiti konačnu ponuđenu cijenu ulagača. Ina je preprodavala Petrokemiji jeftini hrvatski plin po ruskoj formuli koja vezuje cijenu plina uz cijenu nafte, što pokazuje da je MOL dobro zarađivao na našem plinu. Osim toga, cijena je, zaključili su neki od potencijalnih ulagača, bila dva puta veća nego na strože kontroliranim tržištima. Takav ugovor potpisala je bivša uprava na rok od čak dvije godine, i to u vrijeme kada se tržište počelo liberalizirati. Potencijalnim ulagačima takva filozofija poslovanja nikako nije jasna jer je to donijelo gubitke, a da je cijena plina bila drugačija, mogao se postići i blagi plus.

petrokemija PETROKEMIJA 'Treba nam novi kapital, ali ne damo našu tvrtku po svaku cijenu' Ivan Vrdoljak et Siniša Hajdaš Dončić KOME ĆE U RUKE Zašto vlast taji odluke o autocestama i Petrokemiji Petrokemija PRIVATIZACIJA U TIJEKU U vlasništvo Petrokemije ulaze Borealis ili Agrofert

Brisanje iz upisnika

Koja je bila motivacija da se takav ugovor potpiše, pa i činjenica da je bivša uprava tvrdila da strateški partner nije potreban prije sredine ove godine, bez obzira na gubitke, još sada nije jasno. Ovih je dana pak Petrokemiju posjetila inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zatražila da im se proizvodi ispišu iz hrvatskog upisnika jer su obilježeni kao EC gnojivo koje zadovoljava norme EU. Takvo gnojivo zadovoljava i norme propisane hrvatskom regulativom. U Petrokemiji, kako neslužbeno doznajemo, ne znaju zašto ih se briše iz upisnika, a od Ministarstva nismo uspjeli dobiti odgovor. Ako proizvodi nisu upisani u upisnik, ne mogu se ni izvoziti u zemlje regije. Osobe bliske kompaniji primjećuju da se taj zahtjev podudara sa željom konkurentske tvrtke iz regije da se probije na naše tržište.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.