Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preliminarni rezultati

Ina lani izgubila 390 mil. kn, odgađa se modernizacija rafinerija

ina
Arhiva VL
15.02.2010.
u 15:55

Financijski direktor MOL-a Jozsef Molnar za mađarski je portal Portfolio.hu izjavio kako bi modernizacija mogla završiti tek za tri godine, odnosno 2013.

Ina je 2009. godinu završila sa 390 milijuna kuna neto gubitka, prema preliminarnim rezultatima koje je jučer objavila na Zagrebačkoj burzi. Inin je minus u odnosu na 2008. godinu ipak 709 milijuna kuna manji. U financijskom izvještaju Ina obrazlaže kako je u 2009. zabilježen negativan utjecaj plinskog biznisa na ukupan rezultat poslovanja, ali ipak u manjem iznosu nego 2008., kada je gubitak iznosio više od milijardu kuna. U Ini se i dalje opravdavaju kako posluju u “izrazito izazovnim uvjetima prouzročenima globalnom recesijom u kojima su niža cijena nafte te pad rafinerijskih marži praćen kreditnom krizom imali nepovoljan utjecaj na poslovanje”. Za mađarski portal Portfolio.hu Jozsef Molnar, MOL-ov financijski direktor, rekao je pak da modernizacija hrvatskih rafinerija nikako ne može biti gotova do 2012., što je planom bio zacrtan rok. Odluku o drugoj i najvažnijoj fazi njihove modernizacije MOL tek treba donijeti, a cijela modernizacija mogla bi biti gotova tek za tri godine, tj. do 2013.

Inin menadžment pak pokušava stabilizirati financijski položaj i poboljšati likvidnost, navodi se u izvještaju Zagrebačkoj burzi, ozbiljnim i striktnim mjerama za smanjenje operativnih troškova. Kapitalna ulaganja u 2009. iznosila su 36 milijuna kuna, a 2008. godine 143 milijuna kuna.

Komentara 6

MI
mirkoP
19:06 15.02.2010.

INA, šitaj MOL, čitaj mađarska uprava je počela s modernizacijom rafinerija prije ohoho godina. I ništa... Vuku za nos Hrvatsku vlado kao kakve šmrkavce. RUSI si Bosanski Brod modernizirali za godinu dana. Još par godina i MOL zatvara hrvatske rafinerije. I to je to. Benzin i dizel ćemo uvoziti iz Mađarske. Nije zahebancija. Kladim se u svu svoju imovinu.

MI
mirkoP
19:09 15.02.2010.

Pardon samo još ... PS. Samo ako im se prepusti preko 50%. Za pet godine INE nema. Sve će biti MOL.

FR
friz
22:31 15.02.2010.

šta je ! opet se preko novina \"prodaje\"razlog da se dignu cijene goriva u RH?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije