Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada RH dogovorila odgađanje preuzimanja na godinu dana

Ina do 28. prosinca vraća državi milijardu i pol kuna

Šuker
Željko Lukunić/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
15.12.2009.
u 19:50

Novac koji stigne poslužit će Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama za podmirivanje dugova izvođačima radova.

Ina će u cijelosti podmiriti dug od otprilike 1,5 milijardi kuna prema državnom proračunu 28. prosinca, neslužbeno se doznaje nakon jučerašnje zatvorene sjednice Vlade. Tim će novcem Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste podmiriti dospjele dugove izvođačima radova.

Riješene obveze

Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala suglasnost za tekst Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade RH i mađarskog MOL-a. Dodatkom se uređuju međusobni odnosi Vlade i MOL-a u plinskom poslovanju, odnosno odgađa se preuzimanje plinskog biznisa na godinu dana.

Ovlasti da, najvjerojatnije danas, uime Vlade potpiše taj dokument dobio je potpredsjednik Vlade Ivan Šuker. Time su riješene obveze preuzete neobjavljenim Ugovorom o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a koji je potpisao Šukerov prethodnik Damir Polančec, a riješen je i prigovor mađarske naftne kompanije da će dug Ine prema proračunu biti plaćen nakon što se razriješi situacija u vezi s plinskim biznisom.

– Ugovor koji je pred potpisivanjem odličan je za Hrvatsku i sprečava gubitke koji bi bili neizbježni da smo odmah preuzeli plinski biznis. Riječ je zaista o win-win situaciji jer je prijedlogom zadovoljna i mađarska strana – komentirao je jedan od članova Vlade.

Razmatranje nižih cijena

Istodobno, Vlada je zadužila mjerodavno Ministarstvo gospodarstva da u roku od 8 dana s distributerima plina razmotri mogućnosti za što nižu cijenu distribucije plina za industrijske potrošače i građane. Iako su neki mediji najavljivali, na zatvorenoj sjednici Vlade jučer kasno poslijepodne nije bilo riječi o božićnici za javne službe i državne službenike.

Očekuje se da će Vlada sutra donijeti odluku o isplati božićnice za državne i javne službe, i to u iznosu od 625 kuna. Ta će odluka biti obvezujuća za sve, doznajemo u Vladi, pa će bolnice koje su božićnicu isplatile u punom iznosu morati vratiti polovicu tog novca.

Ključne riječi

Komentara 7

PO
poduzetnik
01:54 16.12.2009.

Ti si jad od ministra. Da si imao mudrosti , viziju, odlucnosti , sada Hrvatska ne bih bila na koljenina. To sto nisi proveo reformu poreznog sustava je tvoj najveci grijeh. Posljednjih sest godina govoris da je reforma nuzna, aa poduzeo, u vezi toga, nisi NISTA. Sto cekas? hoce li reforma poreznog ustava biti predizborno obecanje na sljedecim parl.izborima? Ovaj put mislim da nije pametno da racunate na pobjedu, jer ti i vlada, u kojoj sjedis, ste jedno veliko razocarenje za ovu naciju.

TH
thevoice
06:36 16.12.2009.

izvodjacima radova podmiriti dugove ....sklad gradnja i drugim mafijasima !

FR
friz
09:29 16.12.2009.

da nebi poslije sve završilo kao \"aprilska šala\"!Ako se to i ostavari,onda se ide na treće premazivanje tunela,da se ova dva predhodna premaza ne vide!NIŠTA VAM VIŠE NE VJERUJEMO!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije