Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudbina državnih tvrtki

Imunološki zavod još nema dozvole, 
u Petrokemiji 
čekaju ulagača

Imunološki
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.01.2016.
u 00:15

Sljedeći tjedan tehnička će vlada produljiti mandate članovima uprava i NO-a kojima istječe mandat, sve dok ih nova vlada ne opozove

Imunološki zavod preoblikovan je nedavno iz dioničkog društva u javnu ustanovu i izgleda da je država mislila da će time prestati brige te tvrtke. Radnici su sada na proračunu i dobivaju plaću, ali kako kaže sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec, to ih ne čini zadovoljnima jer pune proizvodnje i dalje nema. Naime, Imunološki još čeka dozvole za krvne pripravke, a zapele su zato što je potreban novi sustav za vodu, za što treba platiti vanjskog izvođača, ali novca nema, jer taj novac rebalansom nije predviđen.

Nekima problemi ostaju

No, prema obećanjima tehničke vlade, i taj će se novac uskoro osigurati, pa bi od ožujka, prema najavama, trebala početi proizvodnja. Nadalje, ne govori se više ni o potrebi preseljenja i gradnji novog pogona za Imunološki, niti se našao način kako isplatiti dioničare, s obzirom na preoblikovanje društva u javnu ustanovu. Tako se čini da je država opet naizgled zakrpala rupu, a da je problem i dalje prisutan i da će se ove godine iznova povlačiti priča o Imunološkom i novcu koji država treba osigurati za njegovo funkcioniranje.
A Imunološki zavod je samo jedna od tvrtki u kojima problemi nisu riješeni. Petrokemija je navodno za cijelu prošlu godinu smanjila gubitak, ali je jasno da mora naći ulagača, jer su za nastavak proizvodnje neophodne nove investicije. Od pet potencijalnih ulagača koji su predali neobvezujuće ponude, nakon dubinskog snimanja ostala su dva Ina i PPD, o kojima se od početka govori kao o jedinima zainteresiranima za tu kutinsku tvrtku. Između ostalog i zato jer prema Petrokemiji imaju potraživanja i jer su za nju dobavljači plina. Ulagača traži i Croatia Airlines. Prošle godine uspješno je završena dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke, Luke Rijeka i Podravke.

Ipak bolji rezultati

U petak se predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović susreo s čelnicima nekoliko tvrtki u kojima država ima udjele, a prema prvim naznakama, rezultati poslovanja za cijelu prošlu godinu bit će bolji u odnosu na godinu prije. Nekima od tih čelnika uskoro istječe mandat, pa će tehnička vlada sljedeći tjedan donijeti odluku o produljenju mandata do opoziva, kako ne bi nastali problemi zbog manjka ljudi u upravama ili nedostatka članova u nadzornim odborima. Nova vlada ionako će ljude za nove uprave birati pomoću tzv. head huntera ili javnih natječaja, bude li se poštovalo obećano Europskoj komisiji, a prema dosadašnjim najavama novog mandatara, to i jest glavni cilj. U DUUDI-ju je već u pripremi natječaj za odabir tzv. headhunting agencija za imenovanje uprava strateških trgovačkih društava. Od nove vlade očekuje se izlistavanje nekih kompanija na burzi, obećanje koje je imala i vlada na odlasku, ali se i od IPO-a HAC-a i HEP-a odustalo. Preliminarni podaci koji govore o boljim poslovnim rezultatima u 2015. u odnosu na godinu prije, pokazuju da je proces restrukturiranja dao rezultate. Dobit strateških trgovačkih društava u vlasništvu RH u 2014. godini povećana je za 3,6 puta u odnosu na 2013., a rashodi su smanjeni za oko 7%. Broj zaposlenih od 2011. do 2014. smanjen je za oko 11,2 posto. 

>> Neuspjeli štrajk u obrazovanju i podržavljenje Imunološkog zavoda 

>> Radnicima Imunološkog isplaćene tri zaostale plaće

Komentara 1

BU
BubyZG
12:11 10.01.2016.

Novi mandatar dolazi iz velike svjetske farmaceutske firme ( Teva ), pa niste valjda očekivali da će preživjeti domaća konkurencija ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije