Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Imunološki zavod 19. bi svibnja mogao završiti u stečaju

Dobit će stečajnog upravitelja i svi će vjerovnici morati biti namireni iz imovine, uključujući i male dioničare
09. svibnja 2016. u 16:32 6 komentara 904 prikaza
Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Lea Lupret Prugovečki imenovana je novom vršiteljicom dužnosti ravnateljice Imunološkog zavoda te je najavila ponovno pokretanje proizvodnje u Zavodu, no umjesto toga, kako se neslužbeno doznaje, ta bi javna ustanova od strateškog interesa za Hrvatsku uskoro mogla ostati bez imovine.  

Lupert Prugovečki dugogodišnja je radnica Imunološkog zavoda (IZ), a dužnost v.d. ravnateljice obnaša od 1. svibnja. Kao prioritete u budućem radu istaknula je pokretanje proizvodnje i to prvenstveno proizvodnje krvnih derivata i virusnih cjepiva te dovršetak postupka preoblikovanja trgovačkog društva u javnu zdravstvenu ustanovu, koje je započeto krajem srpnja prošle godine.

Naime, proces preoblikovanja Zavoda, za koji je Vlada pred gotovo godinu dana zadužila Ministarstvo zdravlja i DUUDI, do danas nije proveden. Na temelju Vladine uredbe iz srpnja prošle godine, samo su radnici prebačeni u javnu ustanovu, no imovina je i dalje ostala u trgovačkom društvu.

Imunološkom zavodu d.d.  21. siječnja ove godine blokiran je račun i on bi, kako se neslužbeno doznaje, 19. svibnja mogao završiti u stečaju. Dobit će stečajnog upravitelja i svi će vjerovnici morati biti namireni iz imovine, uključujući i male dioničare za čije obeštećenje Vlada nije osigurala sredstva nakon odluke da Imunološki postaje javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Hrvatsku.

imunološki zavod Spašavanje zavoda Imunološki zavod spasio bolesno dijete Imunološki zavod napokon Imunološki zavod dobio dozvolu za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva

Radnici, otkad su prebačeni u javnu ustanovu, redovito dobivaju plaću, no i dalje ništa ne proizvode. S gubitkom imovine IZ-a, prijeti im da će ostati i bez radnog mjesta. Proizvodnju je obustavio gubitak dozvola za proizvodnju cjepiva pred gotovo tri godine. Razlog je bio sustav za vodu, no taj problem do danas nije riješen.

Neslužbeno se doznaje i da je taj sustav kupljen još prije četiri godine, ali nije montiran. Montažu je zaustavilo i proglašenje Imunološkog javnom ustanovom, čime je postao obveznik javne nabave, a već dogovoreni postupak montaže novog sustava zbog toga je obustavljen.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • weAreCro:

    Ovo je nevjerojatno, smeca od politicara kako oni bivsi tako i ovi sadasnji prodaju sve sto vrijedi. Zalosno je to ljudi moji sta nam rade. Sramota...sramota.

  • helgin@hogar:

    tko ce dokrajciti ako ne domoljubi!

  • than:

    Utuklo se masu para i opet smo na istome. Klasicna hrvatska prica. U bolnici manjak cjepiva, jer se uvoze, a nekoliko puta su skuplji. Sve nesposoban do nesposobnog....