Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi potezi novog ministra Marića

Imunološki na prekretnici: Je li stečaj uistinu neizbježan?

Imunološki zavod
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
28.10.2016.
u 06:45

Zbog činjenice da je IZ od lani javna ustanova od strateškog interesa, a država je zaštitila sojeve, mogući ulagač može računati na opremu i zgradu

Kada se formira novo ministarstvo za državnu imovinu, tada će i novi ministar Goran Marić hitno morati naći rješenje za goruće probleme, prije svega u Imunološkom zavodu, Petrokemiji i Badelu. To će mu svakako trebati biti u fokusu prije nego što se pozabavi aktiviranjem tzv. mrtvog kapitala, koji često spominje najvećim problemom, ali koji isto tako, znaju njegovi prethodnici, nije lako staviti u funkciju.

Obveze države

Brojke u Imunološkom zavodu (IZ) govore dovoljno, a nažalost upućuju na to da je stečaj neizbježan. Nakon što je lani država donijela odluku da IZ postane javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za RH, zajedno s odlukom preuzela je i obveze prema toj tvrtki te 176 zaposlenika, a s obzirom na to da u toj tvrtki više nema proizvodnje. Zato država mora isplaćivati plaće radnicima IZ-a, a trebala bi pokriti dugove i uložiti u obnovu zgrada i opreme kako bi se dobile dozvole za nastavak proizvodnje. Država je s odlukom odobrila iz proračuna 32,5 milijuna kuna za IZ, no uzme li se u obzir da je godišnje zaposlenicima za plaće potrebno 32 milijuna kuna, onda je taj iznos bio namijenjen upravo njima. Naime, uspio je IZ nešto i naplatiti, no transakcija od 10 milijuna kuna obavljena je preko banke koja je odmah zbog duga taj iznos povukla. Prema zadnjim podacima, dug Imunološkog je 83 milijuna kuna. Ministar financija Zdravko Marić morao bi naći u proračunu pet milijuna kuna kojim bi se otkupile dionice malih dioničara, da se završi proces preoblikovanja u javnu ustanovu, a svakako i 32 milijuna kuna kojima bi se pokrile plaće radnika za 2017. Jer, budući da dozvole za proizvodnju Imunološki od HALMED-a još nije dobio, ona se tako skoro neće moći nastaviti. Štoviše, prema izračunu, prije nego što se zadovolje svi kriteriji za prostore gdje je proizvodnja, trebalo bi uložiti 30 milijuna eura. Država taj novac nema, a ako i završi u stečaju, potencijalni ulagač koji bi imao interes može računati samo na opremu i zgradu jer sojeve je država zaštitila.

Treba otvoreno reći

Prošla Vlada, ali i ona prethodna SDP-ova, odugovlačila je s rješenjem za Petrokemiju. Sindikat se odupirao privatizaciji pa se krenulo s dokapitalizacijama, no to ne može biti trajno rješenje. Već dulje na stolu je ponuda PPD-a koji je spreman s Borealisom ući u Petrokemiju, odnosno pretvoriti svoja potraživanja u udjel. G. Marić morat će otvoreno reći želi li ili ne PPD za strateškog partnera Petrokemiji.

Kako doznajemo od osobe bliske Vladi, ni o sudbini Badela više neće odlučivati Ministarstvo gospodarstva, nego bi i o mogućem novom natječaju za pronalazak strateškog partnera trebao odlučiti Goran Marić. Paralelno s tim morat će raditi i na izradi strategije za upravljanje državnom imovinom za sljedeće tri godine te zauzeti i stajalište hoće li se zadržati udjel u Podravci. No, kada i zauzme svoje stajalište, bit će potrebno uskladiti ‘ekonomske škole’ njega i nove ministrice gospodarstva Martine Dalić. A onda se pozabaviti tzv. mrtvim kapitalom, u čemu nijednom vodstvu nije dosad uspjelo jer su procesi dugi.

Komentara 3

TH
than
22:15 28.10.2016.

Ako ne rade, onda je... Na sto ovo lici. Neki ljudi nemaju niti zdravstveno osnovno osiguranje, a nekima se daje placa i svi doprinosi, a nista ne radi. Ovo nije niti liberalizam niti socijalizam, vec skupljanje glasova pred izbore. I zasto bi oni bili javna ustanova, ako smo svi kao culi da proizvode daleko jeftinija cjepiva ?!?!? Znaci u cijeloj prici neko daleko laze.

WE
weAreCro
09:38 28.10.2016.

E sa , za ovakvo stanje veliko hvala uputiti mafijasima Mikanovicu(sdp) i Vrdoljaku(hns), to ti je kad klosarima das dragulj u ruke pa im je bitno samo da ga cim prije prodaju. Beskicmenjaci obicni, u svakom slucaju bi se uskok trebao pozabaviti ovim slucajem samo kad ne bi i ovi danas na vlasti bili beskicmenjaci bilo bi super.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije