Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budite pametni

Svega vam je dosta? Evo što trebate znati prije nego date otkaz

stres
Foto: Thinsktock
1/7
01.11.2015.
u 07:47

Imajte na umu, bez obzira na to koliko vam se neko radno mjesto zamjerilo, nikada nemojte rušiti mostove

Ako razmišljate o promjeni radnog mjesta ili samo odlaska s postojećeg, razmišljali ste o tome kada i kako to  napraviti...

Ipak, imajte na umu, bez obzira na to koliko vam se neko radno mjesto zamjerilo, nikada nemojte rušiti mostove. 

Lijepa riječ otvara sva vrata, a i odlazak s nekog radnog mjesta trebao bi biti sa stilom. Životni putevi mogu vas ponovno odvesti na istu putanju s nekim od bivših kolega, a loši koraci u prošlosti mogu vam se lako obiti o glavu u budućnosti. 

Kako se to ne bi dogodilo, ovo je nekoliko savjeta da, bez obzira na razloge, s aktualnog radnog mjesta na novo odete kako i dolikuje. 

Planirajte unaprijed

Budite svjesni koliki vam je otkazni rok prije nego svoju odluku priopćite nadređenima. Bitno je znati kakve financijske posljedice možete očekivati u slučaju da date otkaz, a temeljem ugovora koji ste potpisali prilikom zaposlenja (gubitak povlastica). 

Održite riječ

Ako ste zaduženi za neki projekt, svakako ga dovršite do kraja. Tvrtka, odnosno, nadređeni i kolege računaju na taj dio posla pa ne bi bilo u redu ostaviti ih na cjedilu. Završetak poslova u tvrtki u kojoj ste još zaposleni temelj je profesionalnog ponašanja i pokazat će da ste profesionalna osoba. Ponavljamo, ne rušite mostove iza sebe, već gradite nove. 

Ne prijetite otkazom samo da biste dobili veću plaću

Ovo je jedna od najvećih pogrešaka. Često zaposlenici, nezadovoljni svojim statusom u tvrtki ili visinom plaće, pokušavaju "zastrašiti" nadređene najavljujući svoj otkaz " u slučaju da...". Time ste pokazali nelojalnost tvrtki i kolegama. Iako znamo da svi radimo zbog plaće, ako ne dobijete ono što ste tražili, nećete biti omiljeni kolega na radnom mjestu, a gledat će se na vas sa stavom: možda će sutra opet doći s novom "prijetnjom". Kod nadređenih dođite s pričom o otkazu samo ako ste donijeli svoju odluku o odlasku i ne biste se libili tvrtku napustiti isti dan. 

Osigurajte si preporuke

Preporuke za buduće poslodavce još su jedan razlog da postojeće radno mjesto napustite "gospodski ili damski". Referenca s bivših radnih pozicija itekako može utjecati na vašu budućnost, a mnogi budući poslodavci traže preporuke vaših bivših nadređenih. Ne želite riskirati da vam novo radno mjesto bude "poljuljano" jer ste s aktualnog otišli ljutiti i razočarani i to svima jasno pokazali. 

>>'Odlazak na posao prije 10 sati je mučenje i to je loše za mentalno zdravlje'

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
12:30 01.11.2015.

Da, lijepi savjeti, ali mislim da u većini tvrtki nisu primjenjivi. Npr. i nekim tvrtkama nije moguće završiti projekt i otići jer ih natovare nekoliko na grbaču i čim jedan završi novi dolazi na njegovo mjesto. Tako da bi čekajući da sve raščistimo dočekali grob. Sve u svemu, ako bi ja trebao biti lojalan firmi onda bi valjda firma trebala biti lojalna i meni, a ne da gleda da mi podmeće klipove pod noge svakom prilikom. Tj. ovi savjeti bi bili OK u nekom idealnom svijetu, ne u ovom našem divljem kapitalizmu :(.

KR
kruško1
12:24 01.11.2015.

Divan savjet ,ali postoje situacije da im moras sve u facu reci i poceti nove mostove graditi bez bilo kakvih kalkulacija .PONOS

ĆA
ćaćaća
16:57 01.11.2015.

ovi nam samvjetuju da budemo lizogusci..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije