Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
švedski poučak

Ikea sa 535,9 mil. kuna prihoda prve godine probila planove

ikea
Foto: Robert Anić/PIXSELL
04.11.2015.
u 07:00

Čak 27,8 mil. kuna prihoda ostvareno je od restorana, bistroa i trgovine švedske hrane

Prva godina poslovanja robne kuće Ikea u Zagrebu s ostvarenim prihodom od 535,9 milijuna kuna bila je 15 posto bolja od planiranog. Kako je izvijestio novi hrvatski i regionalni direktor Ikee, Stefan Vanoverbeke, Belgijanac koji je zadužen za tržišta Hrvatske, Srbije, Slovenije i Rumunjske, pojasnio je da 508,1 milijun kuna dolazi od prodaje same robne kuće, a 27,8 milijuna kuna od restorana, bistroa i trgovine švedske hrane.

Usto, Ikea je zaradila i 117 tisuća kuna od recikliranja 94 posto ukupnog vlastitog otpada. Za iduću poslovnu godinu, koja je započela 1. rujna, Vanoverbeke je najavio pokretanje internetske trgovine kako bi Ikeini proizvodi bili dostupni kupcima u cijeloj Hrvatskoj, ali i mogućnost širenja kroz druge inovativne koncepte u maloprodaji.

Naime, statistika je pokazala da su u 67 posto slučajeva kupci Ikeine robne kuće u Rugvici iz Zagreba i Zagrebačke županije, a svi ostali sudjeluju tek s nekoliko postotaka. Na inozemne kupce otpada oko osam posto, i to podjednako iz Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. U ovom razdoblju zagrebačku Ikeu je posjetilo gotovo dva milijuna kupaca, a idućih 4,7 milijuna je posjetilo njihove internetske stranice. “Prosječna dob posjetitelja naše robne kuće je 39 godina, a dvije trećine ukupnog broja posjetitelja su žene”, istaknuo je Vanoverbeke.

Najprodavaniji proizvodi iz asortimana namještaja su Lack stolići, prodani u 27.527 primjeraka, a potom slijede Kallax rješenja za odlaganja kojih je prodano 19.063 te Billy biblioteke kojih je prodano 17.441. U segmentu dodataka za dom, u prvoj godini poslovanja Ikea Zagreb prodala je 181.258 LED žarulja, 77.097 pokal-čaša te 76.361 Bygel spremnika. Najprodavaniji modeli su dizajnirani u trendu moderne, a najzastupljenija boja je bijela.

U toj boji je i najprodavanija kuhinja koja ipak malo odudara od trenda jer je napravljena u tradicionalnom stilu. Radi se o kuhinji Bodbyn kojih je prodano 1984. Na Ikeinim policama su zastupljena i dva domaća dobavljača, i to virovitički TVIN, s kojim švedska tvrtka surađuje već 30 godina, a od ove godine i Kircek iz okolice Varaždina, koja radi kuhinjske radne ploče od hrastovine.

U Ikei posebno ističu svoju usmjerenost na održivi razvoj te je na krov zagrebačke robne kuće implementirano 1300 fotonaponskih panela, što joj omogućuje da tijekom ljetnih mjeseci dobije 20-25 posto vlastite potrošnje energije. Kako bi se uštedjela voda, za ispiranje svih WC-a u robnoj kući koristi se kišnica, a posjetitelji su 832 sata proveli puneći bez naknade svoje automobile na električnim punjačima ispred robne kuće Ikea. 

>> Švedska Ikea se u Rumunjskoj počinje baviti i šumarstvom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije