Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi čovjek Rosnjefta:

Igor Sečin: Prodaja hrvatskog udjela u INI rizik je privatizacijskog procesa

secin
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.10.2014.
u 15:16

Osvrnuo se i na pitanje sankcija ruskim tvrtkama rekavši da je pogrešno bilo usmjeriti sankcije prema gospodarstvu jer to širi broj aktera u sukobu

U velikom intervjuu za Bloomberg Igor Sečin, prvi čovjek Rosnjefta, osvrnuo se i na stanje u Ini.

– Rizici u privatizacijskom procesu nisu obilježje samo naše zemlje. Događaju se i u drugim zemljama, čak i u nekim europskima. Jedan od primjera koji na to upućuje jest prodaja hrvatskog udjela u Ini. Oni su se borili s takvom situacijom. Nitko ne govori da je to uništilo investicijsku klimu u Hrvatskoj, upravo obrnuto – nakon što su provedene istrage i neki ljudi osuđeni, to je vrlo transparentno tržište, s pravnom sigurnošću i sigurno za poslovanje. Mislim da je i slične situacije potrebno promatrati na takav način – zaključio je Sečin.

U intervjuu je najavio ulaganja Rosnjefta u istraživanje Arktika, čak i bez pomoći američke kompanije Exxon Mobile, koja im je partner. Očekuje da će u roku od sedam godina početi proizvoditi na tom području, a o utjecaju na rusko i svjetsko gospodarstvo kaže da je na svaki uloženi dolar u istraživanja u moru doprinos ekonomiji 7,7 puta veći.

– Ako je Exxon prisiljen povući se iz projekta, to ne znači kraj suradnje i ne planiramo mijenjati strukturu u joint venture odnosu. Kad se okolnosti promijene, Exxon će se vratiti u projekt – kaže Sečin prema čijoj procjeni u idućih pet do sedam godina nafta će stajati između 140 i 150 dolara po barelu.

Osvrnuo se i na pitanje sankcija prema ruskim tvrtkama rekavši da je pogrešno bilo usmjeriti sankcije prema gospodarstvu jer to širi broj aktera u sukobu.

Najveći problem koji su sankcije pokrenule jest to što se uništavaju temelji pravnog sustava i odnosi na tržištu. Naš posao temelji se na ispunjavanju ugovora, a za nepoštovanje ugovora zbog sankcija ne možemo tražiti zaštitu suda, što poništava nezavisnost pravosuđa. Neću ni otvarati temu koliko sankcije narušavaju odnose na tržištu i dugogodišnja partnerstva – kazao je Sečin.

U intervjuu je prokomentirao i očekivanja o tome je li izgledno da Vladimir Putin pod pritiskom sankcija promjeni politiku prema Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin vrlo je zaposlen čovjek. Ima vrlo, vrlo odgovoran posao i s nadom promatram ono što radi. Kao prvo, nemam mogućnost ni prava ometati ga u njegovu poslu, a kao drugo Putin sebi nikad ne bi dopustio da odluku donese pod nečijim pritiskom. Koliko ga ja znam, nema potrebe ni pokušavati koristiti tu taktiku – kaže Sečin. 

>> 'Rafinerija Sisak je kao neuspješan sportaš s ambicioznim roditeljima'

Komentara 2

SV
SvinjetinaMujo
15:39 10.10.2014.

Pa tko tebe išta pita? A jesmo pukli kada nam KGBovac iz poludivljeg oligarhsko-mafijaškog Putinstana soli pamet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije