Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

IBM privukli obrazovani radnici i olakšice

Slovenija ima najvišu stopu poreza na dohodak u Europi, od čak 41 posto, a ima i veće doprinose na plaće od Hrvatske
10. svibnja 2016. u 18:15 4 komentara 1012 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na vijest da je IBM odlučio plasirati investiciju u Hrvatsku, a ne u Sloveniju, slovenski mediji raspisali su se o posebnim uvjetima koje je američka tvrtka navodno dobila, naglašavajući da su slovenske vlasti pristupile IT divu kao i svakom drugom investitoru.

Koliko se može doznati, IBM ni u Hrvatskoj nije dobio nikakve posebne uvjete, nego su postojeće porezne olakšice, obrazovanost radne snage i najava da će se porezna stopa od 40 posto kojom se oporezuju najveće plaće uskoro dokinuti bile jezičac na vagi. Naime Slovenija ima najvišu stopu poreza na dohodak u Europi, od čak 41 posto, a ima i veće stope doprinosa od Hrvatske. Ukidanje najviše stope u Hrvatskoj od 40 posto znači da će se porez na dohodak obračunavati po stopi od najviše 25 posto, što nas čini konkurentnima u okruženju iako se ne možemo mjeriti sa Srbijom koja dohodak oporezuje s 12 posto i ima još niže doprinose od Hrvatske i Slovenije.

IT sektor u pravilu ima znatno veća primanja od prosjeka, pri čemu se niže pozicionirana radna mjesta plaćaju i do 25 posto više nego u ostalim sektorima, a pozicije srednjeg menadžmenta imaju plaće koje su u pravilu bile oporezivane stopom od 40 posto pa je njezino ukidanje ozbiljna olakšica.

>> IBM-ov centar za tehničku potporu bit će u Hrvatskoj, a ne u Sloveniji

>> IBM umjesto Slovenije i Slovačke, odabrao Hrvatsku

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • than:

    Centar za tehnicku potporu i ne trazi nesto posebno kvalificirane radnike. To mogu i studenti raditi kao sto to rade u t-comu... Traze radnike koji ce raditi za manju placu, a tu stojimo 'bolje' od Slovenije.

  • pavel1001:

    kad ste već toliko bezobrazni da govorite kako Slovenija ima veći porez na dohodak od Hrvatske i veće doprinose,mogli bi napisati i kakve su plaće u Sloveniji,ne?

  • ECC81:

    Zajedno smo u banani. I slovenci i hrvati idu u SAD radit za toliko nisku satnicu da se čak i teški kapitalisti kao Elon Musk ispričavaju naknadno. Jesmo jadni... https://www.theguardian.com/technology/2016/may/16/elon-musk-tesla-wages-apology