Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICAJI ULAGANJU

IBM privukli obrazovani radnici i olakšice

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.05.2016.
u 18:15

Slovenija ima najvišu stopu poreza na dohodak u Europi, od čak 41 posto, a ima i veće doprinose na plaće od Hrvatske

Na vijest da je IBM odlučio plasirati investiciju u Hrvatsku, a ne u Sloveniju, slovenski mediji raspisali su se o posebnim uvjetima koje je američka tvrtka navodno dobila, naglašavajući da su slovenske vlasti pristupile IT divu kao i svakom drugom investitoru.

Koliko se može doznati, IBM ni u Hrvatskoj nije dobio nikakve posebne uvjete, nego su postojeće porezne olakšice, obrazovanost radne snage i najava da će se porezna stopa od 40 posto kojom se oporezuju najveće plaće uskoro dokinuti bile jezičac na vagi. Naime Slovenija ima najvišu stopu poreza na dohodak u Europi, od čak 41 posto, a ima i veće stope doprinosa od Hrvatske. Ukidanje najviše stope u Hrvatskoj od 40 posto znači da će se porez na dohodak obračunavati po stopi od najviše 25 posto, što nas čini konkurentnima u okruženju iako se ne možemo mjeriti sa Srbijom koja dohodak oporezuje s 12 posto i ima još niže doprinose od Hrvatske i Slovenije.

IT sektor u pravilu ima znatno veća primanja od prosjeka, pri čemu se niže pozicionirana radna mjesta plaćaju i do 25 posto više nego u ostalim sektorima, a pozicije srednjeg menadžmenta imaju plaće koje su u pravilu bile oporezivane stopom od 40 posto pa je njezino ukidanje ozbiljna olakšica.

>> IBM-ov centar za tehničku potporu bit će u Hrvatskoj, a ne u Sloveniji

>> IBM umjesto Slovenije i Slovačke, odabrao Hrvatsku

Komentara 4

TH
than
23:23 11.05.2016.

Centar za tehnicku potporu i ne trazi nesto posebno kvalificirane radnike. To mogu i studenti raditi kao sto to rade u t-comu... Traze radnike koji ce raditi za manju placu, a tu stojimo 'bolje' od Slovenije.

PA
pavel1001
22:19 10.05.2016.

kad ste već toliko bezobrazni da govorite kako Slovenija ima veći porez na dohodak od Hrvatske i veće doprinose,mogli bi napisati i kakve su plaće u Sloveniji,ne?

EC
ECC81
11:32 18.05.2016.

Zajedno smo u banani. I slovenci i hrvati idu u SAD radit za toliko nisku satnicu da se čak i teški kapitalisti kao Elon Musk ispričavaju naknadno. Jesmo jadni... https://www.theguardian.com/technology/2016/may/16/elon-musk-tesla-wages-apology

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije