Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurozona

I Portugal bi mogao tražiti pomoć od 100 milijardi eura?

lisabon
Agata Urbaniak, stock.xchng
05.05.2010.
u 07:44

Iako Španjolska ima probleme s likvidnošću, ona, procjenjuje se, neće doživjeti slom, dok je Italija zasad relativno sigurna. Portugalski vanjski dug iznosio je 226 posto BDP-a u trećem tromjesečju 2009.

Portugal bi sasvim lako mogao biti druga zemlja eurozone koja će trebati međunarodnu financijsku pomoć. Daniel Gros, ravnatelj Centra za europske političke studije u Bruxellesu (CEPS) i bivši savjetnik EK za gospodarsku i monetarnu uniju, kaže kako će, nakon Grčke, Portugal trebati pomoć od 100 milijardi eura jer je tamo, s gospodarske točke gledišta, stanje slično onome u Grčkoj.

Iako Španjolska ima probleme s likvidnošću, ona, procjenjuje Gros, neće doživjeti slom, a Italija, koja je također u problemima, zasad je relativno sigurna. Portugalski vanjski dug iznosio je 226 posto BDP-a u trećem tromjesečju 2009. Usporedbe radi, grčki vanjski dug u 2008. bio je 167 posto, španjolski 164 posto, talijanski 121 posto, a u Mađarskoj 141 posto. EU i MMF tad su Budimpešti odobrili paket pomoći veći od 20 milijardi eura.

Komentara 3

SL
slucajniprolaznik
08:18 05.05.2010.

U\" Šta mislite tko je najljeniji narod u Eu? Grci,Portugalci i sve te mediteranske zemlje,neće se to desiti Finskoj,Švedskoj i gore tim zemljema gdje su ljudi pošteni i rade svoj posao,neego ovi Grci,lopovi samo takvi(kad sam bio sa faxom prije dvi god dolje u jednom danu oni mijenjaju cijene kako hoće),tko ih j... P.s samo se bojim kod nas,ali nas spašava Istra i Varaždinska županija to su radnici pa tako da se ne moramo bojati svoga mediterana i ljenčina odozdo..

MB
mbili
08:39 05.05.2010.

Kod nas bi trebalo autobuse pa samo kupit od Zadra na dolje sve po gruntovnicama, gradskim i općinskim upravama i sl. pa sve u novi Remetinec, tamo su milijarde nestale, korupcija je najveća na svijetu (veća od Nigerijske), a oni sada kao hapse po sjeveru za par mil kn

DU
dukenukem
12:23 05.05.2010.

Slučajni prolazniče stupanj tvoje retardiranosti i neznanja je golem. Recimo ja sam dalmatinac i ujedno tvoj pravi otac i bogami sam se dobro uznojio i naradio kad sam ti karao mamu. Pa kad neko kaže da su dalmatinci lijeni.... c c c c. Sine pozdravi mamu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije