Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriptovaluta

I Hrvati poludjeli za bitcoinima

bitcoin
Foto: Reuters/PIXSELL
06.09.2017.
u 16:12

Platni servis koji trgovci koriste odmah pretvara bitcoine u dolare tako da ne osjete tečajne razlike

Globalna jagma za kriptovalutama snažno se odrazila i na Hrvatsku. Domaća burza kriptovalutama BitKonan u posljednjih je mjesec dana udvostručila promet u odnosu na godinu prije dok su naši trgovci, koji nude mogućnost plaćanja u bitcoinima, zabilježili pad potražnje za tim sredstvom plaćanja.

Rezultat je to velikog skoka vrijednosti bitcoina. Početkom godine njime se trgovalo za 1000 dolara, u svibnju za 2000, a prije par dana vrijednost mu je skočila iznad 4700 dolara. Taman kad se počelo pričati da će probiti 5000 dolara, u Kini, najvećem tržištu bitcoina, tamošnja je središnja banka objavila da zabranjuje mogućnost crowdinvestinga, odnosno IPO-a pomoću kriptovaluta, i od ponedjeljka je vrijednost bitcoina skliznula na 4319 dolara.

Tomislav Vajić, suosnivač BitKonana, kaže da ga o ulaganju u bitcoin, globalno najpopularniju kriptovalutu, čija je tržišna kapitalizacija premašila 71,5 milijardi dolara, i mimo BitKonana, svakodnevno naziva do 20 poznanika. “Ali nikome ne savjetujem ništa, osim da budu realni. Svima mora biti jasno da je to vrlo hirovito tržište i da su ulaganja u kriptovalute visokorizična pa ne ulažite više od 5-10 posto imovine od koje ste se spremni oprostiti”, kaže Vajić.

Dodaje da interes za kriptovalute jako raste. Navodi da su u odnosu na prošlu godinu mjesečni promet udvostručili na 300.000 dolara te da nastavljaju rasti. Bilježe li sličan porast i vlasnici dvaju hrvatskih lanaca bitcoin bankomata, BSpenda i bitKONZ101, Vedran Kajić i Ivan Šimurina, zasad nismo uspjeli doznati.

No, u branši se komentira da je broj hrvatskih građana koji trguju bitcoinom, kao i drugim kriptovalutama, premašio 25.000, koliko ih je bilo lani prema istraživanju Perpetuum Mobilea, PBZCarda, Symanteca i BUG-a. Vajić iz BitKonana pojašnjava da je na rast cijene bitcoina u posljednje vrijeme bitno utjecao početak primjene novih tehnologija pametnih ugovora. Usto, navodi, krupni financijski igrači u bitcoinu su prepoznali dobru zamjenu za zlato. “No, to ne znači da na tržištu nije ostalo prostora za netrezvene reakcije poput one koja je uslijedila nakon najnovijih vijesti iz kineske središnje banke”, kaže Vajić.

Zadovoljni su i domaći trgovci. Mario Petrić, direktor PC Shopa, kaže da su bitcoin kao sredstvo plaćanja uveli prije 10 dana. “Trenutačno nitko ne kupuje, svi čekaju da cijena opet poraste”, kaže Petrić. Tihomir Stančević iz Future IT-a kaže da su u tri mjeseca zabilježili veliku potražnju za plaćanje u bitcoinu, a Zlatko Uzelac, osnivač i direktor UZI Shopa, kaže da takva ponuda za njih nije rizična: “Platni servis koji svi koristimo odmah pretvara bitcoine u dolare, tako da mi trgovci ne osjetimo tečajne razlike i imamo samo dobra iskustva”.

Komentara 2

DU
Deleted user
18:39 06.09.2017.

Zašto naši ekonomskih analitičari poput Damira Novotnyja nisu kupili BitCoine prije desetak godina?

HN
HonorarniPosao.net
19:35 20.10.2017.

Da li si ikad čuo da je Novotny rekao išta što ne zna svaki klinac na kraju prvog razreda srednje ekonomske škole? Taj je ekonomski stručnjak isto koliko sam ja stručnjak za kvantnu fiziku, a jedva znam što je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije