Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bonusi

I Gordon Brown traži istragu protiv Goldman Sachsa

Gordon Brown
REUTERS
Autori: lk, am/VLM, luc/VLM
19.04.2010.
u 06:41

Brown je pozvao na specijalnu istragu u Goldman Sachsu nakon što je doznao kako se banka sprema isplatiti 3,5 milijardi funti bonusa svojim djelatnicima, nazvavši takav potez "bankrotom morala".

Nakon što je u petak Komisija za burze i vrijednosnice SAD-a (Securities and Exchange Commission-SEC) optužila financijskog diva Goldman Sachs za varanje ulagača pogrešnim navođenjem ili izostavljanjem ključnih činjenica o financijskim proizvodima vezanim za drugorazredne kredite, u nedjelju navečer sličnim se zahtjevom oglasio i britanski premijer Gordon Brown, prenosi BBC.

Brown je pozvao na specijalnu istragu u Goldman Sachsu nakon što je doznao kako se banka sprema isplatiti 3,5 milijardi funti bonusa svojim djelatnicima, nazvavši takav potez "bankrotom morala". Britanski premijer zatražio je od nadležnih institucija u Velikoj Britaniji da odmah pokrenu suradnju sa SEC-om i da se utvrdi je li točan podatak da bi od spomenutih 3,5 milijardi funti bonusa oko 600 milijuna trebalo biti isplaćeno zaposlenicima Goldman Sachsa u Londonu za samo tri mjeseca rada u ovoj godini.

SEC je inače u SAD-u podigao građansku tužbu zbog propusta financijskog diva, što je jedan od najsnažnijih dosadašnjih poteza vlasti prema onima koji su uzrokovali financijsku krizu.

SEC je optužio Goldman Sachs da je strukturirao i prodavao "sintetičke kolaterizirane obveze duga" ili CDO, ovisne o kretanju cijene vrijednosnica oslonjenih na drugorazredne stambene hipotekarne kredite. To se desilo u početku 2007., kad su stambeno tržište u SAD-u i na njega oslonjene vrijednosnice već počeli pokazivati znakove teškoća, ističe SEC.

Dva kupca loših hipotekarnih kredita koji su najviše oštećeni, nizozemski ABN Amro i njemačka banka IKB, izgubili su zbog uskraćenih informacija gotovo milijardu dolara, navodi se u optužnici SEC-a. Goldman Sach odbacio je optužbe kao neosnovane. U SEC-u kažu da istražuju slučajeve povezane sa slomom tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita i širim problemima koji su zahvatili Wall Street 2008., što je rezultiralo stečajem banke Lehman Brothers i vladinim preuzimanjem nekih od vodećih novčarskih ustanova.

I Njemačka traži tužbu

Njemačka vlada zatražila je od američke Komisije za burze i vrijednosnice SEC informacije vezane uz tužbu koju je SEC podigao protiv Goldman Sachsa, kako bi i ona tužila investicijsku banku zbog prijevare banke IKB iz Dusseldorfa, prenosi Bloomberg. SEC je tužio Goldman Sachs zbog varanja ulagača krivim navođenjem ili izostavljanjem ključnih činjenica o financijskim proizvodima vezanim uz drugorazredne hipotekarne zajmove.

Banka IKB kupila je dio "sintetičkih kolateriziranih obveze duga" ili CDO-a koje je Goldman Sachs izdao nakon što mu je obveznice za hipotekarne kredite izabrao John Paulson, čelnik hedge fonda Paulson & Co., koji se istodobno kladio protiv njih. Banku IKB zbog propasti ulaganja morala je spašavati državna banka KfW sa 10 milijardi eura. Pripreme za tužbu protiv Goldmana potvrdio je glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm.

Nakon što su američki mediji objavili vijest o optužnici, dionice Goldman Sachsa završile su dan na burzi s padom od 10 posto. Iz banke su poručili kako su optužbe potpuno neutemeljene i protupravne.

Komentara 1

KU
kukuriku
15:43 19.04.2010.

ma triba im za municiju, protiv Palestine i Irana...(samo slipci to nevide)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije