Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

I Cipar zatražio financijsku pomoć od Europske unije

Cipar će tražiti onoliko koliko bude potrebno za rekapitalizaciju Ciparske narodne banke i upotpunjavanje proračuna
25. lipnja 2012. u 23:40 9 komentara 4 prikaza
vassos shiarly,christine lagarde
Foto: AFP/PIXSELL

Cipar se pridružio Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Španjolskoj i postao peta zemlja u eurozoni koja je Europsku uniju zatražila financijsku pomoć za svoj bankarski sektor i manjak u proračunu. Ova mala otočka država treba najmanje 1,8 milijardi eura do kraja mjeseca kako bi zadovoljila rok koji su europski regulatori zadali za rekapitalizaciju Ciparske narodne banke, drugog najvećeg zajmodavca u zemlji.

\"Svrha zatražene pomoći jest obuzdavanje rizika za ciparsko gospodarstvo, poput onih koji proizlaze iz negativnih učinaka prelijevanja u financijskom sektoru zbog velike izloženosti grčkom gospodarstvu\", stoji u priopćenju kojeg je u ponedjeljak objavila ciparska vlada.

Točan novčani iznos pomoći bit će određen tijekom sljedećih nekoliko tjedana, a ministar financija Vassos Shiarly rekao je kako će zemlja tražiti onoliko koliko bude potrebno za rekapitalizaciju i upotpunjavanje proračuna. U vladi još uvijek vjeruju kako imaju šanse za zajam iz Kine iz Rusije, piše Bloomberg, zbog čega se nisu odlučili za opsežnije spašavanje koje bi sa sobom povuklo više uvjeta i mjera štednje. Iz MMF-a su izvijestili kako od Cipra nisu primili zahtjev za financijskom pomoći.

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Deleted user:

    Nastavak grčke svinjarije, Cipar je naime usko vezan na Grčku a nije nikakava tajna da su ciparske finacijske i bankarske institucije blago rečeno sumnjive. Gdje je ono Sloba čuvao teško pokradene pare?

  • dimitrijet:

    Nesto razmisljam da i ja potrazim financijsku pomoc od EU.

  • Dalmos12:

    E sada je red na nas, da trazimo pomoc od EU!