Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željeznice

HŽ Infrastruktura u pruge ulaže najmanje 630 milijuna kuna

vlak
Dominik Grgurić/VLM
23.04.2010.
u 18:45

Obnovit će se most preko Save te pruge Križevci-Koprivnica i Lokve-Drvenik, radit će se bez zatvaranja prometa što je zahtjevno.

Prvi put u deset godina HŽ Infrastruktura raspolagat će s najmanje 630 milijuna kuna namijenjenih ulaganjima. Riječ je o kreditu koji će ta tvrtka podići na domaćem financijskom tržištu i za koji će raspisati javni natječaj.

Tim će se novcem ove godine početi s obnovom željezničkog mosta na Savi koji se bio urušio, na što će se potrošiti 210 milijuna kuna, a obnovit će se i pruga Križevci-Koprivnica (210 milijuna kuna) te Lokve-Drvenik (350 milijuna). Obnova potonjih dviju pruga iznimno je složen posao budući da je riječ o jednokolosiječnim prugama pa će se njihova rekonstrukcija odvijati bez zatvaranja prometa.

U HŽ Infrastrukturi kažu kako će se maksimalno pojačati održavanje svih pruga te se nadaju da će i novac ušteđen kroz postupke javne nabave preusmjeriti u još novih projekata. Ta je tvrtka ove godine imala proračun od 380 milijuna kuna, a hrvatskim je željeznicama prijeko potrebno pošteno ulaganje – od pruga do samih vlakova budući da se svako malo dogodi neka željeznička nesreća. Nakon najveće ljetos u Rudinama, kada je vlak iskočio iz tračnica jer je pruga nestručno premazana retardantom i kojoj je poginulo šestero ljudi, a na desetke ih je ranjeno, smijenjena je stara uprava, a novim je šefom imenovan Branimir Jerneić, bivši državni tajnik za željeznice. Ministar prometa Božidar Kalmeta željezničkim je sindikatima, kako bi ih odvratio od prosvjeda, nedavno pak obećao 35 novih lokomotiva.

Čini se da su za hrvatske željeznice, koje su u potpunosti bile zanemarene i u koje se godinama nije ulagalo što je priznao i sam ministar Kalmeta, možda ipak došli bolji dani što bi u prvom redu trebali osjetiti putnici koji biraju vlak kao prijevozno sredstvo.

Komentara 2

BL
bljesak
19:06 23.04.2010.

Neka obnove prugu prema splitu,ali neka bude jednosmjerna. mogu je namazat s onom skliskom kemikalijom hehehe.

UK
Ugo Kajvez
23:48 23.04.2010.

Hopeless ..... ako misle nešto napraviti sa željeznicom onda se moraju graditi pruge sa dva kolosijeka i za brzine min. 150 -250km/h, ... da ne velim koliko bi trebali NOVIH pruga izgraditi. Zagreb - Rijeka, Zagreb - Koprivnica, Zagreb -b - (Zadar) - Split, itd, itd, . Sve ovo je too little too late ....................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije