Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
besparica

HŽ diže dva kredita od 500 milijuna kuna, jamac je - država

pruga, zeljeznica
Marijan Sušenj/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
14.08.2012.
u 09:10

Novim zaduženjem financirat će se ulaganje u željezničku infrastrukturu, ali i troškovi plana restrukturiranja

Ukupno pola milijarde kuna uskoro će se zadužiti HŽ Infrastruktura da bi osigurala sredstva potrebna za investicije i provođenje restrukturiranja.

Ta kompanija potkraj prošlog tjedna objavila je javni natječaj za nabavu dva kredita, kratkoročnog u iznosu od 170 milijuna kuna te dugoročnog u iznosu od 450 milijuna kuna. Kratkoročni kredit koji je tvrtki potreban zbog manjka obrtnog kapitala trebao bi biti isplaćen u roku od godinu dana, a procjena je nadležnih službi da bi trošak kamata i naknada trebao iznositi oko 13 milijuna kuna. Dugoročni kredit HŽ će otplaćivati osam godina, uz rok počeka od dvije godine, a na posuđenih 450 milijuna u kompaniji procjenjuju kako će na kraju otplatiti 584 milijuna kuna.

Oba kredita pokrivena su državnim jamstvima, tako da će zainteresiranih banaka vjerojatno biti, iako će poduzetnici s pravom opet prigovarati zašto javna poduzeća kreditnom aktivnošću na domaćem tržištu smanjuju mogućnosti za privatni sektor.

Komentara 21

GA
gavran
10:06 14.08.2012.

a sta onaj kredit za HEP od 400 milijuna nije bio zadnji? rekao to onaj veliki stručnjak za volanom.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:27 14.08.2012.

Bravo HZ,.....i sad cemo malo vrtiti dok nestane. Obavezno napraviti statistiku i pokazati dijagrame rasta ekonomije i uspjeha "reforme".

IN
InfoMan
10:05 14.08.2012.

Niisu li ono Milanovic i Cacic prije koji mjesec izjavili da nema kredita drzavnim firmama i da je onaj HEPu bio zadnji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije