Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedostaju reforme

HUP: Stanju u gospodarstvu mršava dvojka, slijede novi otkazi

'24.10.2012., Zagreb - U hotelu Westin odrzana 4. konferencija Dan velikih planova - kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2013. Ivica Mudrinic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Marko Prpić/PIXSELL
28.11.2012.
u 18:42

Neporezna davanja, kojih je 245, Hrvatsku stoje 12,5 milijardi kuna

Poslovna su očekivanja poslodavaca iduće godine prilično pesimistična pa nije čudno da ih je otprilike 40 posto u anketi koju je provela Hrvatska udruga poslodavaca najavilo i nove otkaze, a općem su stanju u gospodarstvu dali mršavu dvojku.

Okreću se izvozu

– Grijeh propusta vrlo je velik jer nismo u stanju pretočiti naš potencijal u realizaciju – poručio je s predblagdanskog druženja poslodavaca predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić. Naime, njegova je procjena temeljena na razgovorima sa stranim ekonomistima da Hrvatska ima potencijal rasta gospodarstva od 5, pa i 7 posto godišnje, ali uz pretpostavku iskorištavanja potencijala domaće ekonomije i resursa koje imamo. Kad se u Hrvatsku gleda izvana, kazao je Mudrinić, svi se čude našem lošem stanju.

A loše stanje rezultirat će brojkom od 400.000 nezaposlenih, kaže glavni poslodavac, i to u nekoliko mjeseci, a sve zato što još koristimo model potrošen sredinom 90-ih. Kapital bježi iz domovine, a radno je zakonodavstvo neprimjereno tehnologiji i trendovima u gospodarstvu.

 – Radni vijek radnog mjesta skraćen je sa 25 na sedam godina. Ovo je apel sindikatima da se mora mijenjati Zakon o radu – poručio je Mudrinić. Uz jake poruke prozvao je i ministra financija Slavka Linića ističući da je porezno opterećenje povećano jer PDV nije pretočen u rast cijena nego je uz opterećenje građanima postao i opterećenje tvrtkama.

Poručio mu je da se mora obračunati s neporeznim davanjima jer ih je 245 i stoje Hrvatsku četiri posto BDP-a, odnosno oko 12,5 milijardi kuna godišnje. Treba krenuti u prave reforme jer se bez njih dalje neće moći održavati nivo socijalnih prava.

– One koji se utapaju ne može se opteretiti dodatnim teretom jer će potonuti, a kad potonu, neće tko imati financirati socijalnu državu – zaključio je Mudrinić. Snažne poruke poduprte su istraživanjem objedinjenim u Poslovnim očekivanjima za 2013. Ispitano je 320 članica HUP-a, među kojima su i najveće kompanije, ali i mali poslodavci. Svi govore isto – teško je očekivati oporavak u idućoj godini.

Gotovo 80 posto ispitanika vjeruju da će stanje u državi ostati isto ili lošije, a 60-ak posto njih očekuju da će ostvariti iste ili manje prihode nego ove godine. Ulaganja se neće povećati jer 72 posto poslodavaca neće povećavati investicije, a 41 posto tvrtki nastavit će otpuštati i u idućoj godini. Ipak, okreću se izvozu i od njega puno očekuju jer uz rast nezaposlenosti i pad prihoda na domaćem tržištu poduzetnici ne očekuju mnogo od rada u Hrvatskoj. Na pitanje hoće li preživjeti još jednu kriznu godinu, nitko nije odgovorio da očekuje slom, što pokazuje žilavost domaćeg gospodarstva.

Na anketna pitanja najoptimističnije su odgovorile tvrtke iz sektora turizma i trgovine, a građevinari su pesimistični. Najveće zamjerke poduzetnici imaju na visoko porezno opterećenje za koje je čak petina izjavila da je glavna zapreka rastu te na neplaćanje i kruto radno zakonodavstvo.

Slušajte poduzetnike

Zato HUP-ovci zaključuju da je 2012. izgubljena kao godina stagnacije u kojoj je gospodarstvo rezalo troškove i otpuštalo, a država nije napravila ništa.

– Nema reformi, nema restrukturiranja javnih poduzeća, nema investicija, fiskalna su i parafiskalna opterećenja kad se zbroje veća, a potrošnja države veća je od plana – nabrojao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Iz udruge poručuju da žele biti partner državi koja mora definirati strategiju razvoja, napraviti plan prema kojem će javna poduzeća puniti, a ne prazniti proračun te privatizirati dio portfelja, ali i smanjiti javnu potrošnju i više diskutirati i slušati privatne poduzetnike.

Komentara 17

Avatar germanicus I
germanicus I
20:11 28.11.2012.

Kad ovakve ****** kao što je Mudrinić jednom shvate da ekonomski rast nije unedogled moguć onda će se stvari temeljito promijeniti!Kapital je postao sam sebi svrha i opravdanje za sve!Ti ljudi moraju jednom shvatiti da jednostavno nije moguće imati 33 auta 5 televizora 4 frižidera i nije moguće samo konzumirati bez potrebe što ja znam još..to je prošlost i ekonomija i prosperitet društva mora se bazirati na novim osnovama!Bilo bi bolje da ova gospoda malo preispitaju svoju poziciju i ono što su oni učinili za ovo društvo!

GE
gentlmanst
20:29 28.11.2012.

Jaka je i ova udruga kad je za predsjednika izabrala ovog lika, ,, nek on kaže, brojkom i slovima, koliko je njegova firma usprkos ekstremnom profitu poslala radnika na biro za zapošljavanje ,,jedan od većih problema u ovoj državi jee što likovi koji su bitni i za gospodarstvo ne silaze s javne scene dvadesetak godina usprkos poraznim rezultatima,, od Vidoševića, Mudrinića, bezbroj predsjednika bezbrojnih sindikata do predsjednika raznih cehovskih udruga,,, i nemojte zaboraviti da se radi samo o čelnim ljudima,, na općinskim i županijskim razinama situacija je još gora,,jer ruka ruku mije,,

BK
bez.komentara
19:01 28.11.2012.

Mudrinić se javlja,pa on isto radi kao i Linić! Naknada od 5kn za plačanje računa u T-Com-u,naknada za uspostavu poziva,pretplata od 60kn,max tv 30kn naknada za održavanje opreme,radijska frekrencija 10kn,on je HT uništio i prodao Njemacima i za nagradu je dobio to mjesto gdje se nalazi već godinama,svaka budala je mogla predvidjeti da se tehnologija razvija i da će telekomunikacije biti profitne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije