Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatečeni izjavom

HUP odgovara premijeru: Radnici za nas nisu stvari već partneri

'19.06.2012., Zagreb - Davor Majetic, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
08.03.2013.
u 11:43

Promjenu zastarjelog i rigidnog Zakona o radu HUP ne traži zbog partikularnih interesa poslodavaca nego zbog zajedničkog interesa i poslodavaca i radnika. Promjena Zakona o radu potrebna je cijelom društvu, ističu u HUP-u

Hrvatska udruga poslodavaca zatečena je izjavom premijera Milanovića da poslodavci zagovaraju izmjene Zakona o radu zato što ''bi radnike tretirali kao stvari“.

– Inzistiranje na navodnom antagonizmu radnika i poslodavaca promašeno je i štetno za cijelo društvo. Poslodavci i radnici partneri su koji ovise jedni o drugima i dijele zajedničke interese ostvarivanja dobrih rezultata poslovanja kao preduvjeta za stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta. Bez radnika poduzetnici ne mogu realizirati svoje poduzetničke ideje, baš kao što ni radnici bez poslodavaca i poduzetnika i radnih mjesta koja oni stvaraju ne mogu živjeti od svoga rada. Vlada kao socijalni partner i radnicima i poslodavcima ne bi smjela dodatno ohrabrivati navodni međusobni antagonizam nego promovirati rad i poduzetničku kreaciju kao nerazdvojive temelje koji ruku pod ruku zajednički ostvaruju gospodarski rast i razvoj – navodi u priopćenju HUP.

Promjenu zastarjelog i rigidnog Zakona o radu HUP ne traži zbog partikularnih interesa poslodavaca već zbog zajedničkog interesa i poslodavaca i radnika. Promjena Zakona o radu nije toliko potrebna poslodavcima koliko je potrebna cijelom društvu, a prije svega onima koji se nalaze među gotovo 375.000 nezaposlenih. O nužnosti njegove fleksibilizacije i prilagodbe novim gospodarskim okolnostima, koje se sasvim sigurno ne svode, kao što se to često pogrešno interpretira, na navodno lakše otpuštanje radnika, suglasni su i domaći i inozemni stručnjaci te brojne institucije. Svi navedeni, kao i HUP, zastarjeli ZOR vide kao značajnu prepreku jačanju konkurentnosti, lakšem i većem zapošljavanju te gospodarskom rastu. A stvaranje preduvjeta za gospodarski rast i kreiranje novih radnih mjesta u ovom je trenutku najveći interes svih građana ove zemlje.

– O promjenama Zakona o radu želimo voditi odgovoran i konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima kako bismo zajednički definirali novi i adekvatniji zakonski okvir koji će istodobno osigurati visoku razinu zaštite prava radnika, ali i omogućiti jednostavnije i konkurentnije poslovanje poduzetnicima i poslodavcima te time potaknuti stvaranje radnih mjesta i smanjivanje zabrinjavajuće velikog broja nezaposlenih – ističu u udruzi poslodavaca. No, promjene Zakona o radu samo su dio promjena koje je potrebno poduzeti za stvaranje boljeg i povoljnijeg okruženja za poslovanje i ulaganja. Bez promjena ekonomske politike o kojima HUP ustrajno govori već godinama neće biti ni novih ulaganja, ni novih radnih mjesta ni ekonomskog rasta.

Stanje je zabrinjavajuće i svaka daljnja odgoda promjena te inzistiranje na potezima koji zadržavaju postojeći smjer ekonomske politike, poput uvođenja poreza na nekretnine ili obveze plaćanja PDV-a po izdanom računu i za obrtnike, samo će dodatno pogoršavati ionako duboku krizu.

>>Milanović: Sindikati neka ruše, ali netko mora biti i normalan

Komentara 3

BU
burza
12:23 09.03.2013.

Ako tako razmislja onda neka radniku daju vecu placu a ne da se radnik osjeca kao rob a ako se uclani u sindikat onda dobije otkaz.prije je omjer place i direktora bio omjer 1neprema6 a danar1naprema20

Avatar comparator
comparator
13:29 09.03.2013.

Poduzetnici imaju ideju za posao radnici znanje i sposobnosti i tu je povezanost struke i kapitala. Problem je državni aparat koji unaprijed traži novac kojeg neće biti dok se ne proda gotov proizvod . Također je problem i skupoća državne nadogradnje neprimjerene za slabašnu realnu privredu. Krediti kojim se država nadopunjuje u proračunu ponovo stvaraju teret koji dolazi na naplatu poreznim obveznicima. Tako smo se našli u začaranom krugu gdje ne znamo jel prvo bila kokoš ili jaje.

Avatar madcap
madcap
19:05 09.03.2013.

Ma krasni su prema radnicima! Ovaj kao da priča ljudima koji ne žive u Hrvatskoj. Dobro im je zapaprio Milanović, sve što je izjavio potpisujem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije