Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

HUP: Ni HDZ ni Kukuriku koalicija nemaju rješenja za javna poduzeća

HUP
Antonio Bronic/PIXSELL
25.10.2011.
u 13:02

Temelj plana Kukuriku koalicije je za borbu protiv neplaćanja i decentralizaciju dok je onaj HDZ-a za jačanje malih i srednjih poduzeća te institucionalne reforme.

Hrvatska udruga poslodavaca analizirala je podudarnosti gospodarskih programa Kukuriku koalicije i HDZ-a s ciljevima i preporukama udruge.

U HUP-u smatraju da je jedan od najboljih dijelova programa Kukuriku koalicije zalaganje za borbu protiv neplaćanja. Dobar je i plan fiskalne decentralizacije i reforme teritorijalnog ustroja iako Koalicija nema namjeru smanjivati broj općina, ali ideja o okrupnjavanju razvojnih kompetencija i potencijala regija djeluje kao racionalan plan. Jedna od većih kvaliteta „Plana 21“ je i smanjenje deficita (3% BDP-a za ukupni i 0% za primarni), javnog duga (ispod 60% BDP-a s uključenim jamstvima) i rashoda opće države (smanjenje za 4,5 postotnih bodova BDP-a).

Najlošiji dio „Plana 21“ za poslodavce su mjere upravljanja državnim poduzećima – od sedam mjera koje je HUP predložio za rješavanje problema u tom segmentu, Kukuriku koalicija predviđa samo dvije. Čak polovica mjera koje je HUP predložio nedostaje i u segmentu smanjenja poduzetničkih troškova, jačanja konkurentnosti i izvoza. Nadalje, dokument je nedorečen i kada je riječ o najavljenim novim poreznim oblicima koji bi trebali nadoknaditi manje prihode zbog najavljenog smanjenja poreznog opterećenja rada i uvođenja poreznih poticaja za zapošljavanje. „Planu 21“ HUP zamjera i mjestimičnu antipoduzetničku retoriku.

U HDZ-ovu programu HUP je dobrima ocijenio područja mjera jačanja malih i srednjih poduzeća te najavljene institucionalne reforme. Presudnu ulogu za davanje dobre ocjene imala je namjera da se poduzećima s manje od 2,5 milijuna kuna godišnjeg prihoda omogući plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji. Učinak te mjere treba sagledavati i u svjetlu činjenice da HDZ obećava podići prag godišnjega prihoda za ulazak u sustav PDV-a, a najavljuju se i još nedovoljno razrađene olakšice u sustavu poreza na dobit. Institucionalne reforme dobro su ocijenjene zbog najavljene sprege između ICT razvoja i reforme javne uprave te prilično uvjerljive najave pomoći poduzetnicima u korištenju EU fondova.

Najlošiji dio HDZ-ova programa za HUP je segment upravljanja javnim poduzećima. Tako, primjerice, od sedam mjera koje je HUP predložio za rješavanje problema u tom gospodarskom segmentu, HDZ predviđa samo jednu. U HUP-u to smatraju zabrinjavajućim jer su se javna, odnosno državna poduzeća u proteklim godinama pokazala leglom korupcije, lošeg upravljanja i neefikasnosti, a uvelike su pridonijela i deficitu i zaduživanju države. To znači da se u njima gubi nacionalni kapital i razvojni potencijal.

HDZ-ov program loše je ocijenjen i u segmentu smanjenja poduzetničkih troškova, jačanja konkurentnosti i izvoza. U tom području nedostaje čak osam od 18 mjera koje je predložio HUP. Jedna od većih zamjerki HUP-a HDZ-ovu programu je da mu nedostaju kvantifikacije ciljeva. Nedostaje kvantitativni cilj za javni dug, a osobito za gospodarski rast i zaposlenost, odnosno nezaposlenost. Dvije kvantifikacije – godišnja stopa rasta stranih ulaganja od 50% te prepolovljeni fiskalni deficit u odnosu na BDP do 2013., nisu dovoljne da poprave opći dojam o nedostatku konkretnih ciljeva.

Komentara 20

VA
vatra
16:54 25.10.2011.

zaista ne vidim nikakvu razliku između hdz-a i sdp-a. nikakvu. idemo u propast.

UK
Ugo Kajvez
14:58 25.10.2011.

Velika mudrost ! ........ pa naravno da nemaju kad su se uvukli EU do gležnja .......... a zna se od kud dolaze direktive ..............

DI
Dijaspora
17:46 25.10.2011.

10.2011. u 15:41h ApolloKrid je napisao/la: ------------------------------------------------------------------Odavno nisam vecu istinu procitao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije