Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd “najbržeg prsta”

HUP bi niže potpore za poduzetnike

Hrvatska kakvu trebamo
Borna Filić/PIXSELL
04.09.2018.
u 14:28

Uz 10 do 20 posto niže potpore, predlaže se smanjenje maksimalnog iznosa i postroženje bodovnih pragova.

Nakon što je prošlotjedni natječaj Ministarstva gospodarstva i poduzetništva za 53 mil. kn, koji je po metodi “najbrži prst” trajao nevjerojatnih 35 sekundi, ekspresno poništen zbog sumnji u regularnost, poduzetnici s nestrpljenjem iščekuju novi poziv. Da se izbjegne paradoks da o dodjeli EU novca ili bar ulasku u drugi krug, odlučuje klik miša, a ne kvaliteta, Hrvatska udruga poslodavaca iznijet će prijedloge resornom ministarstvu za redizajn uvjeta.

Velik interes

Poziv za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti trebao je bespovratno raspodijeliti 53,2 mil. kn poduzetnicima za modernizaciju informacijskih i komunikacijskih tehnologija. S minimalno dodijeljenih 80.000 i maksimalnih milijun kuna, pri čemu se od malih poduzetnika tražilo da sudjeluju s tek 15% vlastitih sredstava (35% kod srednjih) u ministarstvu Darka Horvata značajno su podcijenili interes. Rezultat: u 35 sekundi zaprimljeno je 243 prijava, o čijoj se kvaliteti trebalo odlučivati u drugom koraku, dok oko 600 poduzetnika projekte nije ni uspjelo prijaviti.

Zbog raspleta koji je poduzetnike ostavio s gorkim okusom (za pripremu dokumentacije trebalo je 20-ak radnih dana), a Ministarstvo pod kritikama, HUP smatra da treba mijenjati uvjete.

– Takav način provedbe natječaja nije nužno, ima mnogo prednosti, kako za tijela koja ih provode tako i prijavitelje, ali moraju biti usklađeni s modalitetom – kaže konzultantica Ana Fresl iz tvrtke Projekt jednako razvoj, HUP-ova stručnjakinja za EU fondove te dodaje da je nesklad nastao između iznosa raspoloživih sredstava i broja zainteresiranih. Trenutačno je otvoren niz takvih natječaja,

Ministarstvo gospodarstva ima ih četiri; Znakovi kvalitete, Inovacijski vaučeri, Certifikacijom proizvoda do tržišta te Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom. A premda je ministrica Gabrijela Žalac poručila da je protiv metode “tko prvi, njegova djevojka”, ima ih i njezino ministarstvo: Razvoj poduzetništva u Benkovcu, Petrinji, Kninu...

Stroži kriteriji

Stoga HUP, a posebno granska udruga Udruga profesionalaca za fondove EU, smatra da je vrijeme za promišljanje i kreativnost u postavljanju kriterija, posebno u uvjetima žestoke konkurencije. Na HUP-ovoj listi inicijalnih prijedloga za ponovljeni poziv su smanjenje intenziteta potpora za 10 do 20 posto za svaku grupu poduzetnika, smanjenje maksimalnog iznosa potpora te daljnje postroženje minimalnih bodovnih pragova za grupe kriterija, poput povećanje minimalne ocjene kriterija financijske održivosti projekta, provedbeni kapaciteti i dizajn i zrelost projekta.

– Intenzitet vlastitog sufinanciranja utječe na način kako se projekti pripreme i provode, uz previsoke intenzitete prijavitelji nekad gledaju da nabave nešto malo više nego što je stvarno potrebno. Uz smanjenje maksimalnog iznosa potpora stvorit će se uštede po pojedinačnim projektima, što će omogućiti financiranje većeg broja projekata – zaključuje Fresl.

Komentara 1

AN
antonelić
16:56 04.09.2018.

poduzetnici moraju znati da o dodjeli novca iz eu fondova ne odlučuje kvaliteta projekta niti klik miša nego rodijaci i stranačka hijerarhija i naravno tko će dati bolju proviziju godzili gabrijeli ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije