Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska sredstva

Starta i energetska obnova kuća

Predrag Štromar
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
01.08.2018.
u 15:37

Sljedeće proljeće ili ljeto i fizičke osobe moći će se natjecati za EU sredstva za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Na proljeće ili ljeto sljedeće godine bit će objavljen natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Najavio je to jučer ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar objasnivši da je izmjenom Uredbe EU, koja će službeno biti objavljena tek ovih dana, omogućeno da i fizičke osobe budu korisnici EU sredstava za energetsku obnovu.

Sredstva iz EU fondova za tu svrhu dosad su mogla biti korištena samo za višestambene i javne zgrade. Tako će od sljedeće godine obnova fasada ili stolarije biti moguća europskim novcem i na obiteljskim kućama. Putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. za energetsku obnovu obiteljskih kuća Hrvatska na raspolaganju ima 30 milijuna eura.

Prije nekoliko godina također je bio u Hrvatskoj natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, ali sredstva za to nisu europska, nego nacionalna. Štromar je najavio da će od 4. rujna ponovno biti otvoren poziv za energetsku obnovu javnih zgrada, a za što je iznos bespovratnih sredstava povećan zbog velikog interesa s 380 milijuna na 1,11 milijardi kuna.

Danas će pak biti objavljen poziv za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanje zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla. Štromar je najavio i da će 3. rujna biti objavljen poziv za prijave za subvencioniranje stambenih kredita za mlade te da će se te prijave primati tjedan dana.

Energetski summit 2018.

Predrag Štromar
1/24

Komentara 5

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
17:22 01.08.2018.

stakor

I1
ing-12345
06:19 02.08.2018.

Velika je laž da se ovdje radi o EU novcu. Radi se o hrvatskim novcima jer RH uplaćuje u proračun EU svake godine 600 miliona eura koje nam zatim EU birokrati daju za bezvezne projekte na kapaljku. Neće se hrvatsko gospodarstvo pokrenuti zbog energetskih obnova kuća i taj novac bi RH mogla puno bolje iskoristiti ulaganjem u industriju.

ZV
Zvolen3
16:02 01.08.2018.

Tko je ovaj na slici ? Bob Rock ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije