Naslovnica Vijesti Hrvatska

Starta i energetska obnova kuća

Sljedeće proljeće ili ljeto i fizičke osobe moći će se natjecati za EU sredstva za energetsku obnovu obiteljskih kuća
01. kolovoza 2018. u 15:37 5 komentara 5992 prikaza
Predrag Štromar
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na proljeće ili ljeto sljedeće godine bit će objavljen natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Najavio je to jučer ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar objasnivši da je izmjenom Uredbe EU, koja će službeno biti objavljena tek ovih dana, omogućeno da i fizičke osobe budu korisnici EU sredstava za energetsku obnovu.

Miro Kolesarić Miro Kolesarić Iz fondova EU dobio 17,2 milijuna kuna

Sredstva iz EU fondova za tu svrhu dosad su mogla biti korištena samo za višestambene i javne zgrade. Tako će od sljedeće godine obnova fasada ili stolarije biti moguća europskim novcem i na obiteljskim kućama. Putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. za energetsku obnovu obiteljskih kuća Hrvatska na raspolaganju ima 30 milijuna eura.

Prije nekoliko godina također je bio u Hrvatskoj natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, ali sredstva za to nisu europska, nego nacionalna. Štromar je najavio da će od 4. rujna ponovno biti otvoren poziv za energetsku obnovu javnih zgrada, a za što je iznos bespovratnih sredstava povećan zbog velikog interesa s 380 milijuna na 1,11 milijardi kuna.

obnova fasada Koji je model bolji i isplativiji Za obnovu fasada Grad ima budžet od 30, a država čak 525 milijuna kn

Danas će pak biti objavljen poziv za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanje zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla. Štromar je najavio i da će 3. rujna biti objavljen poziv za prijave za subvencioniranje stambenih kredita za mlade te da će se te prijave primati tjedan dana.

Energetski summit 2018.

Predrag Štromar
1 / 24
Glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i ministar Tomislav Ćorić
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

  • ing-12345:

    Velika je laž da se ovdje radi o EU novcu. Radi se o hrvatskim novcima jer RH uplaćuje u proračun EU svake godine 600 miliona eura koje nam zatim EU birokrati daju za bezvezne projekte na kapaljku. Neće se hrvatsko ... prikaži još! gospodarstvo pokrenuti zbog energetskih obnova kuća i taj novac bi RH mogla puno bolje iskoristiti ulaganjem u industriju.

  • cinbenik:

    Da nije bilo poHercegovacena stranke opasnih namjera,to bi radili prije 15-29 godina....Za nagradu,zlocinackom je na vlasti videdesteljeca,a Hrvatska raseljena i unistena