Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska udruga banaka

HUB: U idućoj godini kamate na kredite sigurno će padati

Zoran Bohaček
Davor Puklavec/24 sata
18.12.2009.
u 11:31

Dobit banaka dovoljno je velika da amortizira udar gubitka tijekom krize, tako da će bankovni sustav u Hrvatskoj i u idućoj godini ostati vrlo stabilan i otporan na krizu.

Neto kamatni prihodi banaka su u padu, glavni krizni udar na kamatne stope je prošao, a dobit je u padu zbog rezerviranja za gubitke, rekao je direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček na predstavljanju Analiza HUB-a. Dodao je ipak kako je dobit dovoljno velika da amortizira udar gubitka u krizi, tako da će bankovni sustav u Hrvatskoj i u idućoj godini ostati vrlo stabilan i otporan na krizu.

U Analizi se navodi kako je dobit  znatno pala, gotovo 22 posto u prvih devet mjeseci 2009. u odnosu na isto razdoblje 2008., no uzroke smanjenja dobiti ne treba tražiti isključivo u povećanju kamatnih troškova i smanjenju neto kamatnog prihoda za 6,1 posto, jer je dodatni negativni učinak došao je od povećanja rezervacija za krizom potaknute identificirane gubitke po lošim plasmanima.- Olakšanje je u ovoj godini ipak došlo od povećanoga nekamatnog prihoda. Dobit od trgovanja amortizirala je učinak pada neto kamatnog prihoda i rasta rezervacija za identificirane gubitke. S druge je strane izvjesno da će zbog krize troškovi rezerviranja za identificirane gubitke i dalje rasti - istaknuo je Bohaček. Zbog toga će dobit banaka dalje padati. Ipak, dobit prije rezerviranja i kapital banaka dovoljno su izdašni da ograniče negativne učinke daljnjeg pogoršanja kvalitete aktive i rasta rezerviranja.

- Očekujemo 7,4 milijardi kuna dobiti prije rezerviranja u razdoblju od listopada prošle godine do rujna ove godine - rekao je Bohaček.

Zaključio je i kako se u idućoj godini može očekivati pad kamatnih stopa, no ne zna točno kada, o tome će kaže odlučiti banke nakon što sagledaju sve aspekte i troškove poslovanja.

Ključne riječi

Komentara 2

UM
umag
11:58 18.12.2009.

kada još pedeset tisuća ljudi koji imaju kredit ostanu bez posla ode vaša stabilnost u MMf ov zagrljaj

KO
kole26
12:01 18.12.2009.

U to ne sumljam, pogledajte kamatne stope u Sloveniji u bankama i pogledajte kod nas, dođe mi da plačem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije